Komentara: 40
Pregleda: 22462

Vozovi 200 na sat kroz Suboticu

28.03.2017. u 02:58h
Izvor: RTV Pannon
Pruga Beograd - Novi Sad - Subotica - Budimpešta biće sa dva koloseka i za brzinu od 200 kilometara na sat i nigde neće imati ukrštanje sa drugim saobraćajnicama u istom nivou.
Vozovi 200 na sat kroz Suboticu

Prvobitni projekat za 160 kilometara na sat je odbačen, a Saobraćajni institut “CIP” čeka potpisivanje ugovora na osnovu kojeg će početi izrada glavnog projekta za deonicu Novi Sad - Subotica, rekao je za RTV Pannon, Milutin Ignjatović, generalni direktor CIP-a.

Evropska investiciona banka je odbacila prvobitni projekat sa brzinom do 160 kilometara na sat i jednim kolosekom i zato se sada radi potpuno novi projekat i dvopružna trasa će biti celom dužinom potpuno ograđena.

To iziskuje, rekao je Ignjatović, poseban urbanistički dizajn trase kroz grad kao što je Subotica gde pruga prolazi kroz gradsko jezgro i sva ukrštanja lokalnih saobraćajnica moraju biti rešena nadvožnjacima ili podvožnjacima.

Prostornim planom koji je Vlada inače usvojila, predstoji objavljivanje u službenom glasniku, predviđena je mogućnost da pruga u luku prema Paliću zaobiđe Aleksandrovo i da se ponovo, kroz grad, vrati na sadašnju trasu. Projektanti daju prednost takvom rešenju jer bi u tom slučaju Aleksandrovo zadržalo sadašnju prugu kao industrijski kolosek i direktnu vezu sa međunarodnim koridorom ali bi istovremeno i arhitektura sadašnjih gradskih ulica u tom delu grada bila sačuvana, jer ne bi trebalo praviti nadvožnjake i slične objekte.

Subotički urbanisti su CIP-u dostavili sve relevantne parametre bitne za projektovanje lokalnih kapaciteta uključujući i svih osam ukrštanja gradskih saobraćajnica sa međunarodnom prugom.

Izvor: RTV Pannon
Postavljeno pre 7 godina i 1 dan
Komentara: 40
Pregleda: 22462
Povezane teme

pruga železnica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.