Komentara: 0
Pregleda: 4700

Volonteri uređuju Ludaško jezero

11.07.2013. u 15:41h
Izvor: subotica.rs
Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri posetio je danas Međunarodni volonterski radni kamp na Ludaškom jezeru, kod Vizitorskog centra u Hajdukovu, gde od 30. juna 2013. godine 12 volontera i dva koordinatora iz Nemačke, Italije, Španije, Rusije, Koreje i Srbije sprovode mere aktivne zaštite prirode na istočnoj obali Ludaškog jezera i rekonstruiše i popravlja drvene delove edukativne staze (mostići, molovi, osmatračnice) u Specijalnom rezervatu prirode „Ludaško jezero”.
Volonteri uređuju Ludaško jezero

Kamp na području Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero” nije prvi put organizovan, a grad Subotica je i ove godine ponovo bio u prilici da pomogne rad kampa, ovoga puta sa 200.000 dinara, istakao je Atila Čengeri.

- Kamp je organizovan u saradnji sa udruženjem Mladi istraživači Srbije – Volonterski servis Srbije, koje i volontere iz naše zemlje šalje u slične kampove u skoro 90 zemalja u svetu. Osim doprinosa u zaštiti prirode, ovakvi kampovi su i prilika da se učesnici druže, da se steknu prijateljstva i razmene iskustva. Verujem da volonterima koji se prijavljuju za ovakve kampove ova vrsta posla daje i ličnu satisfakciju koja se ogleda u radosti pružanja usluge nekome ili nečemu, a za dobrobit društvene zajednice, naglasio je Atila Čengeri.

Koordinator sektora zaštite prirode u JP „Palić-Ludaš”, Sandra Čokić Reh, rekla je da „Palić-Ludaš” od 2003. godine zajedno sa volonterima u kontinuitetu radi na sprovođenju mera aktivne zaštite prirode na dva zaštićena područja od nacionalnog interesa – specijalnim rezervatima prirode „Selevenjske pustare” i „Ludaško jezero”.

- U ’Selevenjskim pustarama’ naše aktivnosti bile su usmerene na čišćenje i održavanje staništa šumskih peščarskih čistina od invazivnih biljaka. U pitanju je cigansko perje. Na Ludaškom jezeru smo kosili visoku kosu obalu. To, u stvari, predstavlja jednu reliktnu stepsku zajednicu sa graditeljima te zajednice koji su strogo zaštićene i ugrožene vrste, a to su crna sasa i stepski kozinac. Očekujemo da će se te biljke vratiti ovde i to nam je neka misija za budućnost, naglasila je Sandra Čokić Reh.

Kamp organizuje JP „Palić-Ludaš”, a održavanje kampa sufinansira grad Subotica. Međunarodni volonterski radni kamp na Ludaškom jezeru traje do 14. jula 2013. godine.

Izvor: subotica.rs
Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš Volonterski radni kamp na teritoriji prirodnog rezervata Ludaš
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4700
Povezane teme

ludaško jezero

atila čengeri

jezero ludaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.