Komentara: 0
Pregleda: 2160

Voda zdrava i na plus trideset

22.06.2015. u 14:03h
Izvor: Subotičke novine
Temperatura vode u cevovodima se povećala za stependva, ali stalna ispiranja i hlorisanja održavaju mikrobiološku ispravnost. I pored nepovoljnih analiza za Vojvodinu, spadamo među nekoliko gradova koji ne kubure sa kvalitetom
Voda zdrava i na plus trideset

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Batut, koji su ovih dana objavljeni, od 155 kontrolisanih vodovoda u Srbiji oko 44 odsto ne uspeva da obezbedi hemijski i mikrobiološki ispravnu vodu za piće. Zdravu vodu u Vojvodini, navodi se u izveštaju, ima samo sedam od 42 vodovoda, dok je u Centralnoj Srbiji voda ispravna u 80 od 113 vodovoda.

Da li subotička voda spada u sedam koje se mogu pohvaliti ispravnošću i šta Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ čini na početku letnjeg perioda da bi se taj kvalitet održao, saznajemo u razgovoru sa Renatom Novak Radulović, diplomiranim biologom, rukovodiocem Laboratorije u ovom preduzeću.

„Subotički vodovod spada među pomenute koji distribuiraju ispravnu vodu za piće, kako u fizičko-hemijskom tako i u mikrobiološkom pogledu, a to zahvaljujući pre svega „fabrici čiste vode“ na Vodozahvatu I gde se uklanjaju gvožđe, amonijak i arsen. Ovaj deo Bačke ima tu sreću što u vodi nema mnogo tih organskih materija, huminske supstance, pa nije problem da se voda hlorisanjem održava, jer pojačano prisustvo humina u reakciji sa hlorom dovodi do pojave trihalometana, evidentno kancerogenih i opasnih po zdravlje, što je bio slučaj u Pančevu.  Sada se već 90 odsto grada snabdeva prerađenom vodom za piće, a i onaj ostatak se hloriše i skoro je nemoguće da se u vodi pojave trihalometani“, kaže Renata Novak Radulović.

Kontrole zdravstvene ispravnosti vode se obavljaju svakodnevno na oko dvadeset uzoraka koji se uzimaju iz različitih delova distributivne mreže, pored toga jednom nedeljno kvalitet ispituju stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Subotici, a sve se to radi pod stalnim nadzorom Pokrajinske sanitarne inspekcije.

„Parametri koje redovno pratimo propisani su Pravilnikom, i taj vodonosni sloj koji mi koristimo je stabilan pošto nije pod antropogenim uticajem i u potpunosti je zaštićen. Pošto je od izvorišta do potrošača distributivni sistem osetljiva tačka, u letnjim mesecima radimo mehaničko ispiranje mreže pod velikim pritiskom, da bi se odstranio biofilm u cevovodima, u kojima je sada temperatura porasla od 1 do 3 stepena. To ne zvuči mnogo, ali je idealna sredina za razmnožavanje bakterija, i moramo da vodimo računa da rezidualni hlor, poznatiji kao „žavelova voda“, stalno bude prisutan u mreži“.  Kada se sve uzme u obzir, koji su nedostaci od kojih pati subotička voda za piće?

„To je koncentracija prirodnog arsena, koji je problematičan jer je kancerogena supstanca i akumulira se u organizmu.  Po zahtevu Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije, dužni smo da ga smanjimo na 10 mikrograma po litru, međutim, treba znati da je ovaj limit propisan na osnovu načina ishrane stanovništva u Skandinaviji, gde se konzumira morska riba koja sadrži veću koncentraciju teških metala i arsena, pa se onda s druge strane mora smanjiti prisustvo arsena u vodi. Kod nas, nažalost, ishrana takvom ribom je minimalna, ali imamo obavezu da u svim naseljima gde postoji vodovodna mreža obezbedimo vodu bez arsena, i intenzivno radimo na tome. Ovde u Subotici smo prvi to shvatili u Srbiji još 1990. godine kada je na Vodozahvatu I izgrađen uređaj za izdvajanje arsena iz vode“, kaže Renata Novak Radulović.

Bački vinogradi

U naselju Bački vinogradi, koje je čak i u čitavom regionu rekorder po koncentraciji arsena u vodi za piće, saznajemo, uskoro treba da bude stavljen u pogon uređaj za kondicioniranje vode, tako da će se u lokalnu distributivnu mrežu slati prerađena voda takoreći bez arsena.

„Vrlo je značajno da se nakon toga što više stanovnika Bačkih vinograda priključi na vodovodnu mrežu, jer prerada vode bez toga ne bi imala smisla. Za sada je mali broj domaćinstava koja imaju priključke“, kaže Renata Novak Radulović.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 8 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2160
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

Voda u Subotici

voda za piće

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.