Komentara: 2
Pregleda: 2640

Voda za piće u OŠ "Miroslav Antić" ista kao u celom naselju, problem će rešiti Fabrika vode 2

30.07.2020. u 14:01h
Izvor: Subotica.com
Dok roditelji čija deca pohađaju OŠ "Miroslav Antić" na Paliću negoduju zbog toga što škola nema ispravnu vodu za piće, iz ove obrazovne ustanove objašnjavaju da je u pitanju voda kojom se snabdeva celo naselje, te da će problem biti rešen kada u rad bude puštena Fabrika vode 2, u kojoj je trenutno u toku probni rad.
Voda za piće u OŠ "Miroslav Antić" ista kao u celom naselju, problem će rešiti Fabrika vode 2

Da je OŠ "Miroslav Antić" na Paliću godinama bez pijaće vode, ukazala je majka jednog učenika u rubrici "Pištaljka", ističući da je posebno zabrinjava što se na otklanjanu ovog problema, kako tvrdi, ne radi ništa.

- Kako je moguće da je dozvoljeno tako nešto? Stotine dece boravi u toj školi svaki dan, po najmanje 5-6 sati dnevno. Kako se to ne rešava godinama? Taj deo ne razumem, a ovamo se ulaže u akva parkove, bez problema. Mi spakujemo detetu flašicu vode, ali tu flašicu dete popije za vreme jednog odmora. Pa ne mogu slati dete sa dvolitrom u školu, da mu je privežem za ranac možda - napisala je naša sugrađanka, dodajući da je pijaća voda osnovna potreba svake ustanove u kojoj borave deca.

Voda za piće u OŠ "Miroslav Antić" ista kao u celom naselju, problem će rešiti Fabrika vode 2Iz OŠ "Miroslav Antić" kažu da kvalitet vode analizira sanitarni inspektor četiri puta godišnje, te da se ona ne razlikuje od vode u domaćinstvima na Paliću, budući da se celo naselje snabdeva iz istog sistema.

- Kad god nam dolaze iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, uvek dobijamo da voda nije ispravna za piće, zbog čega smo angažovali nekoliko laboratorija da nam očiste vodovod, pisali smo Gradu, dolazili su nam i ljudi iz "Vodovoda", da bi nam na kraju objasnili da se iz istog vodovoda celo naselje snabdeva, pa i sama škola, te da možemo da plaćamo dezinfekciju i čišćenje cevi, ali da se problem neće rešiti dokle god se Fabrika vode 2 ne izgradi. Dakle, ovu vodu svi pijemo i koristimo kod kuće, a razlika je u tome što smo mi kao škola u obavezi da istaknemo obaveštenje da ona nije za piće - objašnjavaju iz škole.

Voda kojom se snabdeva Palić, kao i naselja Veliki Radanovac i Novi Grad, jeste nekondicionirana voda sa Vodozahvata 2 koja je mikrobiološki ispravna, ali u hemijskom sastavu može da dođe do problema, u smislu prisustva arsena i povećane koncentracije gvožđa, zbog čega njen kvalitet trenutno ne odgovora Zakonu o sanitarnom nadzoru, objašnjava Petar Pižurica, izvršni direktor za resor proizvodnje u JKP "Vodovod i kanalizacija".

- Njome se snabdevaju ove tri mesne zajednice i puštanjem u rad Fabrike vode 2 taj problem će biti rešen, ali sve škole, ne samo "Miroslav Antić", imaju još jedan problem, a to je da se voda dugo ne koristi, usled većih pauza u radu. Tokom svakog raspusta, bilo da je zimski, letnji ili oni malo kraći, naše preduzeće šalje obaveštenja svim školama da su u obavezi da pre početka rada urade ispiranje unutrašnje instalacije. To, nažalost, dosta škola ne uradi i onda imaju problem sa vodom, jer ako voda duže stoji u cevima, može da dođe do taloženja - objašnjava Pižurica.

Voda za piće u OŠ "Miroslav Antić" ista kao u celom naselju, problem će rešiti Fabrika vode 2Izgradnja Fabrike vode 2 je nedavno završena, a trenutno je u toku probni rad svakog pojedinačnog dela opreme. Naš sagovornik dodaje da je preduzeće uradilo i prve analize koje su pokazale da je kvalitet vode dobar, ali da se čekaju ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Subotica i sanitarne inspekcije, te ukoliko svi parametri budu odgovarajući, vrlo brzo bi mogla da bude puštena u rad.

- Filteri su pod vodom, kvalitet vode je dobar, ali to su tek prve analize i sva ispitivanja, nažalost, mogu da traju od tri meseca do godinu dana. Ipak, očekujemo da će to biti kraći period, budući da imamo iskustva u radu sa takvim filterima na Vodozahvatu 1, zbog čega je oprema tog proizvođača i instalirana u ovaj sistem - zaključuje Pižurica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2640

Povezana vest

Povezana zviždaljka

Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

oš miroslav antić

petar pižurica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.