Komentara: 16
Pregleda: 6183
Foto

Vlada Srbije godišnjicu rada obeležila na Paliću

06.07.2018. u 00:13h
Izvor: Subotica.com
Završetak Kliničkog centra u Nišu, otvaranje Narodnog muzeja i uvođenje informatike i programiranje od petog razreda u osnovnim školama tri su događaja koja su obeležila godinu dana rada Vlade premijerke Ane Brnabić.
Vlada Srbije godišnjicu rada obeležila na Paliću

U kongresnom centru Velike terase na Paliću premijerka je danas rezimirala godinu dana rada Vlade na čijem je čelu. Obraćanju premijerke prethodio je film "365 koraka napred. Budućnost koju stvaramo" o rezultatima Vlade Srbije.

- Nikada nisam rekla da nisam zadovoljna, već da smatram da Vlada može da radi bolje. Čini mi se da je neozbiljno da pričamo o rekonstrukcii, kada treba da pružimo svu podršku dijalogu i razgovorima koje vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić o budućnosti kojima mora da se reši ogroman zamrznuti konflikt. Mnogi voleli da se u Srbiji priča o rekonstrukciji, da se pojavi nejedinstvo jer bi to oslabilo zemlju, ali to se neće desiti – istakla je premijerka Ana Brnabić.

Premijerka je iznela ključne tačke koje su obeležile rad Vlade tokom minule godine.

- Kao odgovorna Vlada, važno nam je da smo otvoreni, pristupačni građanima, da smo orijentisani na rezultate i da ostvarujemo obećanja data građanima.Cela Vlada i svi ministri radili su vredno i posvećeno i ja sam jako zadovoljno postignutim rezultatima - rekla je ona i dodala da je uverena da su rezultati i godina za nama pomerili napred i nas kao društvo i našu zemlju.- Želim i važno je da naglasim da smo mi ovde jedan isti tim sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i sa njegovim timom i da zajedno nastavljamo reforme pokrenute u mandatu njegove Vlade. Povećane su penzije za 5 odsto, do kraja godine biće ukinute mere smanjenja penzija, još ćemo dodatno povećati penzije onima sa najmanjim penzionerima, tako da se svim penzionerima poveća za 7 odsto.

Suficit u budžetu juče je bio 29,7 milijardi dinara i ekonomski rast ostaje prioritet, javni dug je smanjen i da iznosi 59,6 odsto. Vlada je u prvih godinu mandata privela kraju aranžman sa MMF.

- Tu smo pohvaljeni, a sada smo ugovorili novi aranžman kako bismo obezbedili nastavak struktornih reformi u našoj zemlji - dodala je Brnabić.

Vlada Srbije godišnjicu rada obeležila na Paliću

Među najvažnijih deset rezultata u prvih godinu dana rada Vlade, navela je i bolje uslove poslovanja i bolju poziciju Srbije na "Duing biznis listi" Svetske banke na kojoj trenuno zauzima 43. mesto među 190 zemalja što je najbolja pozicija Srbije ikada.U prvoj godini rada vlade zaključeno je 35 novih ugovora sa domaćim i stranim invcestitorima čime je obezbeđeno 9.227 novih radnih mesta.

- Srbija je privukla čak 12 puta više direktnih stranih investicija nego što se očekuje za ekonomiju naše veličine čime se Srbija zauzela prvo mesto po indeksu privlačenja investicija u konkrenciji 94 zemlje – istakla je premijerka. - Umrežili smo sve škole, uveli konačno informatike kao obavezan predmet, uveli elektronski dnevnik,upis više od 40 specijalizovanih IT odeljenja u gimnazijama ... sve je to pokazatelj šta sve može da se uradi za godinu dana. Ona je kazala da bi volela da se do kraja godine u svim osnovnim školama uvede elektornski dnevnik, a da se onda implementira u srednjim školama.

Premijerka je naglasila da nam je neophodan i iskorak u digitalnom smislu, te da Srbiju vidi kao lidera modernih tehnologija u budućnosti.

- Kada je reč o digitalizaciji istakla je da je otvoren Centar digitalne poljoprivede na Institutu Biosens u Novom Sadu, kao i da je u Bačkoj Topoli otvorena prva digitalna farma dok je u Beogradu otvoren prvi Državni data centar - rekla je Brnabićka i dodala da pečat u privredi odlazi u istoriju.

Kao jedan od rezultata navedeno je i puštanje u saobraćaj 36 kilometara autoputa na Koridoru 10 i ponovno uspostavljanje železničkog saobraćaja na Žeželjevom mostu u Novom Sadu.Otvoren je novi Klinički centar u Nišu koji je najsavremeniji i najmoderniji u ovom delu Evrope i usvojen je zakon o izgradnji stanova za pripadnike službe bezbednosti. Otvaranje Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja uvršteno je u glavne rezultate Vlade.

Vlada Srbije godišnjicu rada obeležila na Paliću

Nastavilo se sa uvođenje eletronske uprave, a usvojeni su Zakoni o elektronskom poslovanju i Zakon o elektronskoj upravi.

Govoreći o populacionoj politici navedeno je usvajanje Zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom i izmena i dopuna Strategije za podsticanje rađanja u okviru koje su određeni iznosi za prvo, drugo i treće dete.

Kao rezultat prvih godinu dana rada Vlada Srbije navedena je zaplena 1.107 kg narkotika, otkrivanje 19 nelegalnih laboratorija za proizvodnju droge i nabavka aviona za potrebe RV i PVO Vojske Srbije.

Otvaranje četiri poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom navedeno je kao jedan od glavnih rezulatat kada je reč o evropskim integracijama i međunarodnoj saradnji.

- Ono na šta smo možda najviše ponosni, jeste otvaranje niškog najvećeg kliničkog centra u ovom delu Evrope. Renoviramo i Tiršovu, rekonstruišu se GAK, Dragiša Mišović itd. - navela je premijerka.

Vlada Srbije godišnjicu rada obeležila na Paliću


 Pomoću oznake "365 dana vlade" možete pogledati sve današnje događaje.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije Obeležavanje godinu dana Vlade Srbije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 6183
Povezane teme

palić

365 dana vlade

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.