Komentara: 17
Pregleda: 5159
Foto

Vlada Japana pomaže lokalne samouprave u Srbiji

01.03.2017. u 08:00h
Izvor: subotica.rs
Vlada Japana pomaže lokalne samouprave u Srbiji

Ambasador Japana u Beogradu Đuići Takahara i predstavnici osam lokalnih samouprava iz Republike Srbije, danas su, u ambasadi Japana, potpisali ugovore o projektima za osnovne potrebe stanovništva (POPOS). Za realizaciju osam takvih projekata Vlada Japana će obezbediti 435.433 evra. Pomoć japanske Vlade u iznosu od 38.435 evra Subotica je dobila za zamenu krova na Domu zdravlja – na dva objekta Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece. U ime Grada Subotice ugovor je potpisao gradonačelnik Bogdan Laban.

Takahara je, tim povodom, izjavio da je ambasada Japana od 1999. godine direktno podržavala projekte koje su realizovale lokalne samouprave, nevladine organizacije, škole i zdravstvene ustanove.

Do sada je, naveo je, realizovano 199 projekata, uglavnom u oblastima obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine i socijalne zaštite, a danas su potpisani ugovori za osam projekata od kojih će korist imati gradovi i opštine.

Vlada Japana, podvukao je Takahara, prepoznaje potrebu da se poveća pomoć kojom će se smanjiti razlike između velikih gradova i drugih delova zemlje, jer će time biti podstaknut dalji razvoj Srbije.

Vlada Japana pomaže lokalne samouprave u Srbiji

Gradonačelnik Laban je, nakon potpisivanja ugovora, izrazio zahvalnost Vladi Japana što je prepoznala potrebe našeg grada i za Projekat obnove Doma zdravlja odobrila značajnu donaciju koja će se usmeriti na zamenu dotrajalog krova na dva objekta Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dece, koja pripada Domu zdravlja u Subotici.   

Realizacijom ovog, i za grad Suboticu, i za Dom zdravlja veoma važnog projekta, istakao je gradonačelnik Laban, lekari i drugo medicinsko osoblje, kao i njihovi pacijenti, među kojima su i žene i deca migranti koji prolaze kroz Srbiju, u objektima sa kompletno rekonstruisanim krovom osećaće se, pre svega, sigurnije i bezbednije.

Ta činjenica će, kako je rekao, doprineti unapređenju kvaliteta zdravstvene zaštite u Subotici, ali i jačanju kapaciteta naše lokalne samouprave koja je još uvek pogođena migrantskom krizom sa kojom se, zahvaljujući naporima koje ulažemo zajedno sa Vladom Srbije i donatorima, za sada uspešno nosimo.  

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovali su dr Nenad Ivanišević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Anamarija Viček, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dr Zoran Mihailović, pomoćnik ministra zdravlja i Daria Janjić Nišavić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Uz isticanje da je imao sreću i zadovoljstvo da zajedno sa ambasadorom Japana bude u Preševu i Šidu, kad su uručivali donaciju, Ivanišević je kazao da veruje da će se sa ambasadorom Takaharom ponovo sresti u Subotici, kada se završi projekat obnove krova na Domu zdravlja.

Zahvaljujući Vladi Japana na donaciji, on je naglasio da je svaka pomoć lokalnoj samoupravi direktna pomoć budžetu Vlade Republike Srbije.

Vlada Japana pomaže lokalne samouprave u Srbiji

Pomoć japanske Vlade dobili su i JKP „Komunalac” iz Vlasotinca, Dom za odrasla invalidna lica iz Doljevca, Predškolska ustanova „Poletarac” iz Žagubice, Poljoprivredna škola „Radoš Jovanović” iz Prokuplja, Osnovna škola „Stepa Stepanović” iz Čačka, Dom zdravlja Vladičin Han i Dom zdravlja Blace.

Uključujući današnje donacije, japanska pomoć Srbiji od 1999. godine kroz projekte POPOS iznosi preko 12,4 miliona evra, a ukupan iznos pomoći Japana Srbiji u toku istog perioda premašuje 500 miliona evra.

POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita glavne su oblasti interesovanja Vlade Japana.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 7 godina i 4 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 5159
Povezane teme

dan zdravlja Subotica

japan

ambasador japana

bogdan laban

donacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.