Komentara: 0
Pregleda: 1638

Vitezovi vina obeležili Svetog Vinka i proslavili punoletstvo

22.01.2019. u 16:54h
Izvor: TV Subotica
Red vitezova vina „Arena Zabatkiensis“, danas proslavlja Svetog Vinka, zaštitnika vinara, staklara i mornara, kao i punoletstvo Reda, što je tradicionalno obeleženo probnim orezivanjem vinove loze u vinogradu Petra Dulića u Tavankutu.
Vitezovi vina obeležili Svetog Vinka i proslavili punoletstvo

Najstariji red vitezova vina u Srbiji, „Arena Zabatkiensis“, osnovan je na dan stradanja španskog mučenika Svetog Vinka, pre 18 godina, te se u njegovu čast tog dana obilazi jedan vinograd na području Subotičko-horgoške peščare. Ovogodišnji izbor domaćina pao je na Petra Dulića iz Tavankuta, koji je proglašen pudarom godine, budući da je kao početnik u proizvodnji vina i uzgoju stonog grožđa u dvojutarskom vinogradu, imao prinos vredan pažnje.

- Mnogi nisu imali grožđa, a meni je uspelo. Redovno sam zagrtao vinograd, imam rezervnu lozu i gajim sortu koja opstaje. Sa ponosom mogu reći da nikad nisam imao više roda nego ove rodne godine - kazao je domaćin Dulić.

Tradicionalnom probnom rezidbom čokota proverava se kako je vinograd podneo zimske dane i shodno tome kakav se rod očekuje. Ako je suditi po stanju u vinogradu porodice Dulić, godina će za vinogradare biti plodonosna, ocenio je Ferika Šinka, vitez vinskoga reda „Arena Zabatkiensis“.

- Vinograd je u jako dobrom stanju, sve je sazrelo kako treba. Vidi se da je dobro negovano. Prilikom orezivanja sam primetio je da je već pokrenuta vegetacija, tačnije mislim da ona nije ni stala. Nadam se da će vreme ostati ovakvo, hladno, samo da ne bude jačeg mraza i velikog minusa jer ćemo biti u nevolji - ocenio je Šinka.

„Ako na Svetog Vinka sunce sije, dobro će vino da se pije“, kaže izreka. Ove godine nije bilo sunca, ali i snežne padavine donose dobre vesti za uzgajivače vinove loze.

- Do sada je vreme za vinograde bilo jako dobro, dok je prošle godine bilo izmrzavanja pa su rane sorte u velikoj meri propale, čak oko 60 odsto. Srećom, biljka se dobro oporavila usled velike količine vlage koja je bila prisutna u toku leta, kao i sada kada pada sneg. Može se reći da su vinogradi zašli u jesen u dobroj kondiciji, iako treba biti oprezan budući da je danas tek 22. januar i do kraja zime ima još dosta - objasnio je Dragutin Miljković, veliki majstor viteškog reda.

Prisutni su, kako običaj nalaže, zalili lozu vinom za bogat rod i darovali je kobasicama, jer kako kažu, posao vinogradara je težak te je nezgodno obavljati ga praznog stomaka. Tim činom su, po verovanju, učinili sve da prizovu dobar rod koji će se na jesen u vidu „pića bogova“, naći na trpezama mnogih i na najbolji način promovisati vino koje nastaje na oko 700 hektara subotičkog peskovitog tla.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1638
Povezane teme

vitezovi vina

Sveti Vinko

dragutin miljković

dan svetog vinka

arena zabatkiensis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.