Komentara: 3
Pregleda: 2401

Visoki krvni pritisak ima svaki drugi muškarac i 2/5 žena

04.04.2013. u 20:54h
Izvor: RTV Yueco
Udeo bolesti srca i krvnih sudova u ukupnoj smrtnosti na teritoriji Severnobačkog okruga u 2012. godini iznosio je 55, 45 odsto. Hipertenzija, koja je u središtu obeležavanja ovogodišnjeg Svetskog dana zdravlja, uzročnik je više od 50 odsto svih bolesti srca i krvnih sudova, kažu lekari.
Visoki krvni pritisak ima svaki drugi muškarac i 2/5 žena

Pod sloganom „Hipertenzija od prevencije do rehabilitacije“ Svetski dan zdravlja biće obeležen u ponedeljak, 8. aprila od 9 do 12 časova u Megamarketu „Rodić“ besplatnom akcijom merenja krvnog pritiska i šećera u krvi.

Normalna vrednost arterijskog krvnog pritiska je 120 sa 80, a krvni pritisak iznad 140 sa 90 smatra se povišenim. Hipertenzija, odnosno povišeni krvni pritisak najučestalija je bolest srca i krvnih sudova. Prema podacima ZZJZ hipertenziju ima svaki drugi odrasli muškarac i 2/5 odraslih žena u Srbiji. Kada je o Severnobačkom okrugu reč, bolesti srca i krvnih sudova čine više od 50 odsto u ukupnom mortalitetu stanovništva.

Statistika kaže da više od polovine onih koji imaju povišen krvni pritisak ne zna da ima problem, dok jedan deo pacijenata  koji zna  za hipertenziju ne koristi propisanu terapiju. Prema rečima lekara, za kontrolu krvnog pritiska, pored terapije neophodna je i promena životnih navika.

Pod sloganom „Hipertenzija od prevencije do rehabilitacije“ Svetski dan zdravlja biće obeležen u ponedeljak, 8. aprila od 9 do 12 časova u Megamarketu „Rodić“ besplatnom akcijom merenja krvnog pritiska i šećera u krvi. Organizatori akcije su Preventivni centar Doma zdravlja i ZZJZ.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2401
Povezane teme

svetski dan zdravlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.