Komentara: 0
Pregleda: 2621

Visoke temperature povećavaju broj intervencija Hitne pomoći

02.08.2017. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
Usled visokih temperatura, došlo je do povećanja broja intervencija lekarskih ekipa Službe za hitnu medinsku pomoć Doma zdravlja, koje, na dnevnom nivou, na teren izlaze i do čak 40 puta.
Visoke temperature povećavaju broj intervencija Hitne pomoći

Službi za hitnu pomoć najčešće se obraćaju starije osobe i hronični, posebno kardiološki, pacijenti zbog pogoršanja stanja osnovne bolesti. Pacijenti se žale na nizak krvni pritisak, gušenje i slabost.

Veliki broj pacijenata se javlja i u ambulantu Službe za hitnu medicinsku pomoć, tokom dana kao i u dežurstvu. Pored simptoma povišenog krvnog pritiska, respiratornih infekcija, pacijenti se javljaju i zbog vrtoglavice, mučnine, alergijskih reakcija u vidu kožnih promena, nastalih usled boravka na suncu.

Poslednja tri dana, zbog infarkta srca na Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica dnevno je transportovan po jedan pacijent.

- Apelujemo na osobe koje osete bol u grudima da ne čekaju da spontano prođe. Potrebno je da nam se što pre obrate - kaže dr Vanja Vujinović iz Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja, dodajući da je došlo i do povećanja broja intervencija urgentnih lekarskih ekipa na javnim mestima - Pozivi su najčešće upućivani zbog kolapsa kod osoba, koje su boravile napolju pri najvišim dnevnim temperaturama. Dnevno smo imali i do šest intervencija na javnim mestima. Zbog velikih vrućina svim osobama savetujemo da unose dnevno bar dve litre tečnosti, a osobama koje se bave fizičkim aktivnostima i veću količinu. Potrebno je imati tri glavna obroka i još dve užine, kako bi se sačuvala snaga organizma. Savetujemo osvežavanje voćnim napicima, unos dovoljnih količina voća i povrća, kao i laganih čorbica. Potrebno je, takođe, lagano odevanje, nositi odeću od prirodnih materijala, svetlijih boja. Ukoliko građani posećuju kupališta, neophodno je da nanose kreme sa zaštitnim faktorom najmanje 30, obavezno da nose sunčane naočare sa UV zaštitom i šešire ili kape, kako bi zaštitili glavu. Posebnu pažnju trebalo bi da obrate hronični bolesnici, kojima se ne preporučje napuštanje kuća u najtoplijem delu dana, od 11 do 18 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2621
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

dom zdravlja subotica

visoke temperature

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.