Komentara: 18
Pregleda: 7316

Visoke škole ne odlaze iz Subotice!

19.02.2019. u 13:11h
Izvor: Subotica.com
Visoke škole ne odlaze iz Subotice!

Vest koja se prethodnih nekoliko nedelja pojavila u više medija da će spajanjem tri visoke strukovne škole u Subotici, Vršcu i Kikindi biti oformljena akademija vaspitno-zdravstvenih strukovnih studija sa sedištem u Kikindi, u našem gradu nije naišla na odobravanje.

Čak naprotiv. Otvorila je česta pitanja o sudbini visokih škola i fakulteta sa sedištem u Subotici.

- Sve češće se u kuloarima spominje moguće zatvaranje, tj. spajanje VTŠ-a sa nekim drugim školama van Subotice, kao i preseljenje centrale Ekonomskog fakulteta u Novi Sad, zbog, kako kažu, sve manje studenata. Apelujemo na nadležne u gradu da se ovo spreči po svaku cenu, prvo i osnovno lobiranjem kod nadležnih državnih struktura, a potom podsticanjem mladih i pravljenjem ambijenta takvog, da mogu da ostanu u gradu i studiraju – obratio nam se jedan naš čitalac. - Kako ne bismo postali još veća provincija i kako bi privreda mogla da nastavi kako tako da se razvija, ovo je veoma važno pitanje za razvoj ovog grada, jer ako nema mladih, nema ni života, ni privrednog rasta ni prosperiteta. Ova vlast je uradila dosta toga dobrog, ali nemojte da izgubimo u nekim reorganizacijama samostalnost ovih institucija u Subotici, koje, i pored svih teškoća, postoje veoma dugo.

Po rečima prof. dr Aleksandra Grubora, dekana Ekonomskog fakulteta, nema govora o preseljenju fakulteta iz Subotice, već da najstarija visokoškolska ustanova u našem gradu spremno čeka nove studente na poznatoj adresi na Segedinskom putu.

- To je potpuna dezinformacija! O tome nismo ni razmišljali, niti je bilo nekih aktivnosti povodom toga – kategoričan je Grubor. - Mi godinama radimo na tri adrese, u Subotici, Novom Sadu i Bujanovcu i tako će biti i u buduće. Spremamo se za upis novih studenata i to je jedino što je tačno, ostalo su neistine.

Da se na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija sve odvija u uobičajenom ritmu, potvrđuje direktor Igor Firstner.

- Funkcionišemo normalno, predavanja su u toku, pripremamo upis u novu akademsku godinu, koja će biti na nivou prethodne – najavljuje Firstner. - Šta će se dešavati u budućnosti to niko ne može da kaže, o tome može da odluči jedino naš osnivač AP Vojvodina. Mi radimo isto i čekamo nove studente.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 7316
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Aleksandar Grubor

visoka tehnička škola

visoka škola za obrazovanje vaspitača i trenera

visoka tehnička škola strukovnih studija

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera

igor firstner

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.