• Pregleda: 5964

Visoke škole ne odlaze iz Subotice!

Visoke škole ne odlaze iz Subotice!

Vest koja se prethodnih nekoliko nedelja pojavila u više medija da će spajanjem tri visoke strukovne škole u Subotici, Vršcu i Kikindi biti oformljena akademija vaspitno-zdravstvenih strukovnih studija sa sedištem u Kikindi, u našem gradu nije naišla na odobravanje.

Čak naprotiv. Otvorila je česta pitanja o sudbini visokih škola i fakulteta sa sedištem u Subotici.

- Sve češće se u kuloarima spominje moguće zatvaranje, tj. spajanje VTŠ-a sa nekim drugim školama van Subotice, kao i preseljenje centrale Ekonomskog fakulteta u Novi Sad, zbog, kako kažu, sve manje studenata. Apelujemo na nadležne u gradu da se ovo spreči po svaku cenu, prvo i osnovno lobiranjem kod nadležnih državnih struktura, a potom podsticanjem mladih i pravljenjem ambijenta takvog, da mogu da ostanu u gradu i studiraju – obratio nam se jedan naš čitalac. - Kako ne bismo postali još veća provincija i kako bi privreda mogla da nastavi kako tako da se razvija, ovo je veoma važno pitanje za razvoj ovog grada, jer ako nema mladih, nema ni života, ni privrednog rasta ni prosperiteta. Ova vlast je uradila dosta toga dobrog, ali nemojte da izgubimo u nekim reorganizacijama samostalnost ovih institucija u Subotici, koje, i pored svih teškoća, postoje veoma dugo.

Po rečima prof. dr Aleksandra Grubora, dekana Ekonomskog fakulteta, nema govora o preseljenju fakulteta iz Subotice, već da najstarija visokoškolska ustanova u našem gradu spremno čeka nove studente na poznatoj adresi na Segedinskom putu.

- To je potpuna dezinformacija! O tome nismo ni razmišljali, niti je bilo nekih aktivnosti povodom toga – kategoričan je Grubor. - Mi godinama radimo na tri adrese, u Subotici, Novom Sadu i Bujanovcu i tako će biti i u buduće. Spremamo se za upis novih studenata i to je jedino što je tačno, ostalo su neistine.

Da se na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija sve odvija u uobičajenom ritmu, potvrđuje direktor Igor Firstner.

- Funkcionišemo normalno, predavanja su u toku, pripremamo upis u novu akademsku godinu, koja će biti na nivou prethodne – najavljuje Firstner. - Šta će se dešavati u budućnosti to niko ne može da kaže, o tome može da odluči jedino naš osnivač AP Vojvodina. Mi radimo isto i čekamo nove studente.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

18
VJESTICA Odgovori
Cinjenica je da upisuju sve manje studenata. Jedan od razloga je sto danas malo ko pridaje znacaj diplomama drzavnih fakulteta koje je znacajno teze zavrsiti. Vaznije su preporuke, iskustvo ili stranacka pripadnost. Dodatno, znanje sa ovog fakulteta je poluprimenjivo jer su programi zastareli a studenti diplomiraju sa 0 dana prakse.
Bobes Odgovori
Neverovatno,umesto da se ide ka tome da Subotica ima jos 2-3 fakulteta i tako zadrzi i privuce mlade,naprotiv ide se u suprotnom smeru.Vi sto imate moc i autoritet da odlucujete nemojte to dozvoliti,jer to je u interesu grada.
Pitam se Odgovori
Da li na Visokoj strukovnoj školi školujemo obrazovne profile koji ne mogu nikako naći zaposlenje? Vaspitači, razni treneri? Na primer u "Žutoj kući" se školuju učitelji na mađarskom. Da li je strašno pitati postoji li potreba za njima?
ACA
Nema potrebe , da se pitate . Oni se ovde , samo školuju !
Uča Odgovori
Još bi nam samo to trebalo da presele fakultete. I onako mladi odlaze u vece gradove i inostranstvo da se skoluju. Treba otvoriti Jos jedan redovan fakultet, mozda poljoprivredno -tehnološki i motivisati mlade da ostanu . I onako nam je cim padne mrak, grad sablasno pust!
deedee Odgovori
Kao da bi, u slučaju da Ministarstvo tako odluči, njih iko pitao žele li i planiraju li takav potez :(
Dipl. bachelor Odgovori
Nek smanje cene poena po predmetu i nema problema...okrecio sam im vise od pola fasade kolko sam placao nerealne cifre (moji roditelji, da se razumemo).
Koka Odgovori
Hvala najlepše redakciji na bavljenju ovim problemom. Svaka čast. Jedino postoji žal za tim da ni jedan od profesora nije izričito rekao da li se sele centrale institucija u druge centre. Prof.Grubor kaže da se radi na tri adrese, odlično, ali da li će centrala biti u Novom Sadu, odgovor nismo dobili. Isto važi za Prof. Firstnera.
Joca Odgovori
Ako isele visoke i fakultete iz Subotice onda smo i formalno gotovi...
ceca
Mošda to i hoće. Subotica se sistematski uništava još od 1945 godine, a još brže, bolje, jače od 1990 godine.
miki Odgovori
Ne odlaze skole nego omladina a uz to otici ce i skole.Napred Vucic
Vera Odgovori
Na Ekonomskom fakultetu imaju plate 3000 evra.
Koka
Na Ekonomskom u BG imaju 5000 EUR, kakve to veze ima sa ovom temom? Da li je problem da doktori nauka i profesoiri Univerziteta imaju 3000 EUR? Pa ćete reći kako se plaća puno , kako studenti moraju ne znam kakve pare da daju i sl... Samo postavljam pitanje, da student ode u drugi grad, mora da plati i stan i hranu i prevoz + fakultet koji je bar na nivou Ekonomskog fakulteta u Subotici, i koja je onda računica? Suština je da centri ovih fakulteta budu ovde... a ne kolika je plata . Na kraju krajeva ako zarade neka i imaju...
Bunjevac Odgovori
Red bi bio da se u Subotici oformi fakultet za studiranje bunjevistike i bunjevačkog jezika,a ne samo mađarskog.Ionako nam nedostaje diplomiranih profesora i doktora nauka bunjevačkog jezika.
MINISTARKA91
Tako je, Bunjevistika i Bajićizam je ono što nam triba!
ACA
E baćo , ovaj smer intelektualnog delovanja , podržavam .
Sasa Odgovori
Naravno da je problem jer profesori ne dolaze na posao, a imaju tolike plate. Prvobitna je bilo ideja da se VTŠ iz Subotice spoji sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija u Novom Sadu i da v.d. direktor bude Nenad Đokić sa Ekonomskog fakulteta.
Dunja Odgovori
Ljudi, suština spajanje više visoke školske ustanove u Akademiju jeste to da studenti koji studiraju u Subotici mogu da upišu u svojoj školi i takav smer koji do sad nije bilo u toj školi a bio je na primer u Kikindskoj- i ne treba da ode i da upiše taj smer u Kikindi već će to moći da uradu u Subotici! Znači niko ne zatvara škole, niko ne uništava ništa, nemojte širiti laži ako nemate poljma!!! Sa Akademijama i spajanjem samo dobijate! Vaša deca neće otići iz Subotice već će ostati i studirati tu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.