• Pregleda: 1259

Visoke koncentracije koprive, konoplje i ambrozije u vazduhu

Tokom protekle nedelje, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena koprive, konoplje, ali i ambrozije, čija koncentracija polena je u poslednjih nekoliko dana u porastu.
Visoke koncentracije koprive, konoplje i ambrozije u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena koprive, koja je tokom prethodne sedmice iznosila više od 30 polenih zrna po metru kubnom vazduha. Ista situacija je i sa konopljom, koja je u poslednja četiri dana dostigla visoke koncentracije, koje mogu izazvati veoma jake i burne alergijske reakcije.

Kada je u pitanju ambrozija, u nedelju je došlo do povećanja koncentracije u vazduhu, te su polena zrna prelazila brojku od 30 po kubnom metru vazduha, a u narednom periodu procenjuje se da će koncentracija biti visoka i da će nastaviti da raste.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje za ovu sedmicu, osim ambrozije, visoke koncentacije će i dalje imati kopriva, dok će konoplja imati umerene.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
ljilja Odgovori
Svake godine ambrozija sve ranije cveta,nekada je to bilo početkom septembra,a gle sada.Kao kosi se,uništava a velike koncentracije već u sred leta iako je to jesenji korov.Šta pametno reći sem da ne znam gde bih se sklonila da ne udišem taj otrov.
panonski čamac Odgovori
Ja sam čuo negde da se polen konoplje puši ;)
nora Odgovori
Na ulazu u turisticki deo Palica Kanjiski put prema vikend naselju nalazi se sa leve i desne strane ruglo od metar korova . sigurno postoje vlasnici . zar oni nisu u obavezi da pokose ? Da li smo svi mi ludi koji to radimo ili placamo ili postoje sankcije za one koji to ne rade? Ako ne postoje i ja cu prestai a zivim samo 100 metara dalje.
xx Odgovori
Palic, vikend naselje, nize od vodotornja sa desne strane prema obali, veci deo njiva pod zestokom ambrozijom! Svake godine zovem komunalnu, bez nekog veceg znacaja, JKP Park Palic se isto ogradjuje, itd. Dokle vise??? Bahati vlasnici (uglavnom se ne moze uci u trag ko su), nece sami da rese problem, da pokose, da uzoru ili slicno. Okolo zive stari ljudi, deca sa astmom, ali koga to briga??? Tuzno, jadno i bedno!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.