• Pregleda: 1860

Visoke koncentracije ambrozije, korive i konoplje u vazduhu

Tokom protekle nedelje, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije i koprive, ali i konoplje, čija koncentracija polena je, u poslednjih nekoliko dana, sa umerene ponovo porasla na visoku.
Visoke koncentracije ambrozije, korive i konoplje u vazduhu
Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije, koja je tokom prethodne sedmice iznosila više od 30 polenih zrna po metru kubnom vazduha. Ova korovska biljka, dostigla je koncentraciju koja izaziva veoma jake i burne alergijske reakcije, čemu doprinosi i činjenica da se na brojnim mestima u gradu još uvek može pronaći nepokošena ambrozija.
 
Slično je i sa polenom koprive, čija koncentracija se već nedelja ne spušta ispod 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, dok je koncentracija konoplje u poslednjih nekoliko dana ponovo porasla na visoku.
 
Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje za ovu sedmicu, visoke koncentacije će i dalje imati ambrozija i kopriva, dok će konoplja imati umerene.

Iako je JKP "Čistoća i zelenilo" još 1. juna počelo sa košenjem parložne trave na ukupno 60 lokacija u gradu, od čega će na 27 lokacija košenje biti obavljeno dva puta, i dalje je moguće pronaći mesta potpuno obrasla u korov i ambroziju, poput parcele na uglu Cerske ulice i Adolfa Singera, potom na uglu ulica Jovana Mikića i Milutina Uskokovića, ali i u samom centru grada, na parceli u Ulici Vuka Karadžića, odnosno prolazu između "Maxi"-ja i stambenog bloka.

Međutim, uništavanje ove invazivne biljke važi kako za fizička, tako i za pravna lica, za šta postoji i kazna koja se kreće od 2.500 dinara. Ipak, najveći problem predstavljaju poljoprivredne površine, napušteni salaši i parcele o kojima niko ne brine, te su idealno mesto za množenje korovskih biljaka.

 

 
Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Denis Odgovori
Objavite broj sluzbe kojoj gradjani mogu da prijave zakorovljene povrsine koju vlasnici ne odrzavaju. Takodje ime i prezime lica koja su zaduzena za kontrolu prijavljenih zakorovljenih povrsina a koja dobijaju platu iz budzeta.

Shvatite da je ambrozija problem za vise od polovine stanovnika Subotice i da vasi stranacko-politicko-interesni dogovori gde niko nikog ne poziva na odgovornost i niko se nikom ne mesa u feud uticu na opste zdravlje u drustu i da ako ovako nastavite bez obzira iz koje stranke ste se zaposlili vise nece imati ko da uplacuje u budzet iz kog primate platu.

Predlazem gradskim ocima da posete cekaonicu u Opstoj bolnici i uvere se u broj dece koja su obolela od alergije na ambroziju
Uvek u pravu Odgovori
Najveću opasnost ipak predstavlja visoka koncentracija političara i drugih neljudi u ovom i drugim gradovima u okruženju. Alergija na ambroziju prođe bar u zimskim mesecima ali se od ovih nećemo uspeti odbraniti nikad i pitanje je kako njih iskoreniti.
maja Odgovori
Niko ništa nije uradio na teritoriji naše Subotice /ni Srbije/ u vezi ambrozije, samo pišu i pričaju da prijavimo. U susednoj Mađarskoj kažnjava se taj na čijoj njivi ima ambrozije i ne može dobiti pomoć od države ako ne uništi. Kod nas samo bla, bla bla. Valjda se zna vlasnik kuće, dvorišta, placa, njive!!! Pa hoće li se naći u ovoj je.enoj državi neko ko će se pobrinuti da se NOVČANO kazne oni koji gaje amroziju kao ukrasnu biljku? U Austriji svako isčupa ovaj korov kada se pojavi, tako da ga nema. GOOOOOdinama pišete o ovom problemu, dosadni ste!!! Uradite nešto, dosta bla, bla, bla!!!!
deki Odgovori
Samarajte se, svadjajte hapsite, vredjajte samo kontrolisite ambroziju. Baš me briga ko je na vlasti ako ne mogu da dišem od korova
Dudova šuma Odgovori
Samo za gospodu iz" Javnog zdravlja",Kopriva nije alergena.Ja se lično bavim, iz meni ličnog
problema,alergenima i njihovim reakcijama.
Nemojte lupati jer je kopriva čudo prirode u pozitivnom smislu,ako hoćete da je spominjete onda se pozabavite temom i takve informacije posle pustite u javnost.
Ko god je imalo za alternativnu medicinu,ne bi lupio ovako nešto,Vi,prvo se edukujte pa onda komentarišite.
Taj deo kod "Max-ija" ima otprilike 30m2 i hvalimo se da smo pokosili koprivu,ambrozija je i do metar visoka,sve sa kolačima semena na njoj,svugde sem u strogom centru grada.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.