Komentara: 5
Pregleda: 2360

Visoke koncentracije ambrozije, korive i konoplje u vazduhu

30.08.2017. u 16:06h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije i koprive, ali i konoplje, čija koncentracija polena je, u poslednjih nekoliko dana, sa umerene ponovo porasla na visoku.
Visoke koncentracije ambrozije, korive i konoplje u vazduhu
Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu su zabeležene visoke koncentracije polena ambrozije, koja je tokom prethodne sedmice iznosila više od 30 polenih zrna po metru kubnom vazduha. Ova korovska biljka, dostigla je koncentraciju koja izaziva veoma jake i burne alergijske reakcije, čemu doprinosi i činjenica da se na brojnim mestima u gradu još uvek može pronaći nepokošena ambrozija.
 
Slično je i sa polenom koprive, čija koncentracija se već nedelja ne spušta ispod 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, dok je koncentracija konoplje u poslednjih nekoliko dana ponovo porasla na visoku.
 
Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje za ovu sedmicu, visoke koncentacije će i dalje imati ambrozija i kopriva, dok će konoplja imati umerene.

Iako je JKP "Čistoća i zelenilo" još 1. juna počelo sa košenjem parložne trave na ukupno 60 lokacija u gradu, od čega će na 27 lokacija košenje biti obavljeno dva puta, i dalje je moguće pronaći mesta potpuno obrasla u korov i ambroziju, poput parcele na uglu Cerske ulice i Adolfa Singera, potom na uglu ulica Jovana Mikića i Milutina Uskokovića, ali i u samom centru grada, na parceli u Ulici Vuka Karadžića, odnosno prolazu između "Maxi"-ja i stambenog bloka.

Međutim, uništavanje ove invazivne biljke važi kako za fizička, tako i za pravna lica, za šta postoji i kazna koja se kreće od 2.500 dinara. Ipak, najveći problem predstavljaju poljoprivredne površine, napušteni salaši i parcele o kojima niko ne brine, te su idealno mesto za množenje korovskih biljaka.

 

 
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2360

Povezana vest

Povezane teme

ambrozija

cvetanje ambrozije

suzbijanje ambrozije

sezona alergija

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.