• Pregleda: 739

Visoka koncentracija polena koprive u vazduhu

Tokom protekle nedelje, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive, dok su trave i ostala drveća i korovi beležili nisku koncentraciju.
Visoka koncentracija polena koprive u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, prošle nedelje je u vazduhu zabeleženo više od 30 polenovih zrna koprive po metru kubnom vazduha. Iako je reč o slabom alergenu, ovako visoka koncentracija polena u vazduhu može da izazove jake reakcije kod alergičnih osoba.

Kada su u pitanju jaki alergeni, poput ambrozije, pelena i trave, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, umerenu koncentraciju imaće kopriva, dok će trave i ostala drveća i korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
ljilja Odgovori
Ceo grad i okolina nisu ove godine ni jednom pokošeni. Ambrozija je već oko 1,5 m i cveta,a tek je polovina jula. Sram vas bilo.
Suzana Odgovori
Grad nam je pun nepokosene trave i korova, a apeluje se svakim danom i niko se ne osvrce na problem koji imaju sve vise gradani Subotice..a i dece..u normalnim evropskim zemljama to je regulisano Zakonom i kaznama, kod nas nema ni kazni ni Zakona..zato se tako pojedinci i odnose prema svemu..bitno da se placa porez za zastitu zivotne sredine!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.