Komentara: 0
Pregleda: 3253

Visoka koncentracija polena koprive, ambrozija i konoplja umereni

18.08.2020. u 12:52h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle sedmice, u vazduhu je zabeležena visoka koncentracija polena koprive i umerena koncentracija polena ambrozije i konoplje, dok su trave i ostali korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena koprive, ambrozija i konoplja umereni

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje je od slabih alergena u vazduhu zabeležena visoka koncentracija polena korpive i umerena koncentracija polena konoplje, koja kod većine alergičnih osoba može da izazove alergijske reakcije.

Kada su u pitanju jaki alergeni poput ambrozije, tokom prethodne sedmice većinom je registrovana umerena koncentracija polena u vazduhu, da bi poslednjeg dana u nedelji bila zabeležena visoka, odnosno preko 100 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, što može da izazove vrlo jake alergijske reakcije.

Trave i ostali korovi, kao što su pelin, štirevi, bokvice i kiselice, tokom protekle nedelje beležili su nisku koncentraciju polena u vazduhu, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće ambrozija, umerenu kopriva, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3253
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

sezona alergija

polen

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.