• Pregleda: 926

Visoka koncentracija polena jove, leske i čempresa

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena jove i leske, dok je od umerenih zabeležena visoka koncentracija polena čempresa. Ostala drveća beležila su niske koncentracije polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena jove, leske i čempresa

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle sedmice u vazduhu je zabeleženo više od 60 polenovih zrna jove, leske i čempresa po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija polena ovih drveća u vazduhu, može da izazove veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju ostala drveća, poput breze, garaba, jasena, borova, topole i brestova, tokom protekle nedelje beležila su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogla da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće čempresi, dok će jova, brestovi, topole i jasenovi beležiti umerenu koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
josa Odgovori
ne razumem, smeta vam kada je smeće, smeta vam i kada je cveće, uvek smo ne zadovoljni
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.