Komentara: 0
Pregleda: 873

Visoka koncentracija polena dudova i borova

13.05.2020. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena dudova i borova, dok su ostala drveća i trave beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena dudova i borova

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, početkom prošle sedmice dudovi i borovi su beležili umerenu koncentraciju polena u vazduhu, da bi krajem nedelje ona dostigla visoku, odnosno više od 100 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovih alergena može izazvati veoma jake alergijske reakcije.

Kada su u pitanju trave i ostala drveća, poput breza, gelegunja, čempresa, bukvi, jasena, oraha, platana, hrastova i vrbi, tokom protekle nedelje beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće dudovi, dok će ostala drveća i trave beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 873
Povezane teme
zavod za javno zdravlje sezona alergija polen
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.