• Pregleda: 1386

Visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok su trave i ostali korovi beležili nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena ambrozije u vazduhu

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija mogla je da izazove veoma jake i burne reakcije kod alergičnih osoba.

Kada su u pitanju trave i ostali korovi, poput pelena, konoplje, štireva, pepeljuge i koprive, tokom protekle nedelje beležili su nisku koncentraciju, odnosno manje od 15 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, ambrozija će zadržati visoku koncentraciju, dok će trave i ostala drveća beležiti nisku koncentraciju. 

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Srpski sor Odgovori
Uzas i katastrofa!svake godine je sve gore i gore stanje u Subotici sto se tice polena,pocev od proleca sa travama i drvecem,pa kulminacije ambrozije u ovo vreme.Vise ni zdravi ne ostaju postedjeni simptoma alergije,a ovi sto sede na bitnim pozicijama,po kancelarijama zabole cosak da krenu resavati problem,jer je resiv.Ne mogu verovati da tim ljudima ne smeta prljavstina,da im deca ili bliznji,pa i oni sami ne pate od alergije
PA POCNITE KAZNJAVATI PRIVATNA LICA KOJA GODINAMA DRZE POSEDE POD RAZNORAZNIM KOROVIMA I SMECEM,POCNITE ODRZAVATI REDOVNO JAVNE POVRSINE STO VAM JE I POSAO I JOS KAKO BI SE KOLIKO TOLIKO SMANJIO POLEN U VAZDUHU!!!!!!!Pored ovog peska i prasine koje ne mozemo izbeci kolicinu korova,pogotovo ambrozije moze.Ajde radite nesto u svom povrsnom zivotu!!!!
politika Odgovori
I? Nikom nista... Dok ne stigne nalog za kosenje padne sneg, i tako svake godine. Gradski oci obidjite ambulantu Opste bolnice da vidite broj obolele dece alergicene na polen ambozije. Predlazem da se formira online registar gde cemo upisivati adrese na kojima nije pokosena ambrozija kako bi sluzbe u hitnom postupku vrsile nadzor, kosenje, i naplacivanje istog vlasniku parcele.
Tina Odgovori
Privatne površine pod ambrozijom možete da prijavite na broj telefona 626-999 komunalnoj policiji.
u prolazu Odgovori
Pa ajmo cupati korov koji izaziva alergije a ne samo ga brojati..........
Coyote Nervosius Odgovori
Prozivam komunalce da dođu u Crnogorsku ulicu i obiđu
parcele i da pribeleže gde sve ima ambrozije.
I da deluju shodno svojim ovlaštenjima.
Susu Odgovori
Uvedite kazne kao susedi, za ne pokosenu ambroziju. Napunili bi budzet a i uradili bi nesto korisno ljudima koji pate od te vrste alergije. A ne skrivati se a zbunju na Palickom putu pa zjbvti ljude i otimati pare zbog 54 km/H.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.