• Pregleda: 2579

Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok je od slabih registrovana visoka koncentracija polena koprive i konoplje. Ostali korovi i trave beležili su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog jakog alergena može izazvati veoma burne alergijske reakcije.

Kada su u pitanju slabi alergeni, poput koprive i konoplje, oni su takođe beležili visoku koncentraciju polena u vazduhu, te osobe koje su alergične na ove korovske biljke mogu imati jake alergijske reakcije.

Trave i ostali korovi, poput pelena, štireva, bokvica i kiselica, tokom prošle sedmice beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju polena imaće ambrozija, kopriva i konoplja, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Damjan Odgovori
Duž cele ulice Porečke, a to je oko bolnice, oko medicinske škole pa sve do Rodića trava raste i preko zida-ograde. Valjda da se pacijenti dokusure ambrozijom i polenom. Normalno bi bilo da tu bude zeleni pojas, ali ovi to bukvalno shvatili pa ne pipaju ništa... Dok im se prstom ne uperi ne mrdaju ili čekaju svevišnjeg iz Beograda da im da blagoslov.
!% Odgovori
uemsto da nateraju (ili kazne) velike parcele kao npr. Zorka fabrika-zna se ko je vlasnik , te njih ne diraju da uniste, tj. odrazavaju zelene povrsine, leglo polena, smeca, i svega slicnog..ako je neko kupio tj. vlasni MORA da odrzava svoje posede, a ne samo da se omasti prilikom kupo-prodaje, ..maneki -inspektori umesto toga kaznjavaju bicikliste na korzou i slicno ! SVE bivse fabrike imaju gore navedeni problem, a tacno se znaju sadasnji vlasnici..koju su izgleda ZASTICENI..
Jelica Odgovori
Niko nista ne preduzima, plac bivse Zorke, oko pruge kompetnom svojom duzinom kroz Suboticu, novi kruzni tok prema Bajmoku i uopste sve zelene povrsine koje nisu u centru grada a o kojima ako nema gazdu treba grad da resi, sve je to korov visine skoro 2m i milina Bozija, pa neka bude veliko cudo da smo jos zivi, a sramota da se to ne moze resiti. Na Palicu, busamo se kako se razvijamo turisticki, a korov na svim prilazima itd... Sramota
Subo'ca Odgovori
J*biga mogli bi kositi a....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.