Komentara: 4
Pregleda: 3876

Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

13.08.2019. u 12:31h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok je od slabih registrovana visoka koncentracija polena koprive i konoplje. Ostali korovi i trave beležili su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, tokom prošle nedelje u vazduhu je zabeleženo više od 30 polenovih zrna ambrozije po metru kubnom vazduha. Ovako visoka koncentracija ovog jakog alergena može izazvati veoma burne alergijske reakcije.

Kada su u pitanju slabi alergeni, poput koprive i konoplje, oni su takođe beležili visoku koncentraciju polena u vazduhu, te osobe koje su alergične na ove korovske biljke mogu imati jake alergijske reakcije.

Trave i ostali korovi, poput pelena, štireva, bokvica i kiselica, tokom prošle sedmice beležili su veoma nisku koncentraciju ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi, te su mogli da izazovu alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju polena imaće ambrozija, kopriva i konoplja, dok će trave i ostali korovi beležiti nisku koncentraciju polena u vazduhu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3876
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

sezona alergija

polen

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.