• Pregleda: 788

Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Tokom protekle nedelje, od jakih alergena u vazduhu zabeležena je visoka koncentracija polena ambrozije, dok je od slabih zabeležena visoka koncentracija polena koprive i konoplje. Ostali korovi i trave beležili su nisku koncentraciju polena u vazduhu.
Visoka koncentracija polena ambrozije, koprive i konoplje

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, početkom prošle nedelje zabeležena je umerena koncentracija polena ambrozije u vazduhu, ali je do kraja nedelje prešla 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha. Visoka koncentracija polena ove korovske biljke može izazvati veoma jake reakcije kod alergičnih osoba.

Takođe visoka koncentracija polena u vazduhu, zabeležena kod koprive i konoplje, dok su trave i ostali korovi poput pelena, štireva, pepeljuge, bokvice i kiselice beležili nisku koncentraciju, koja može da izazove alergijsku reakciju samo kod izuzetno osetljivih osoba.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, visoku koncentraciju imaće ambrozija, kopriva i konoplja, dok će umerenu imati pelen, pepeljuge i štirevi.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
neverovatno Odgovori
Hoće li iko ikada da se pozabavi ovim problemom ili vam farmaceutska mafija pumpa lovu u džepove da apsolutno ništa ne preduzmete po pitanju suzbijanja ambrozije? Sramota bre više!
Ljilja Odgovori
Ne znam zašto uopšte i izlazite sa ovim podacima jer se ništa ne čini da se da koncentracija polena umanji. Sve u gradu je obraslo korovom koji sada cveta , a posebno ambrozijom. Već ne može da se diše, koristim gomilu lekova a gde je prvi mraz? Ove godine MZ ni jednom nisu kosile .a možda to više i nije njihova nadležnost.Svima je nekako svejedno što živimo u travurini, smeću,što se davimo u dimu jer neko blizu kuća pali otpad i sl. Grad nikada nije ovako zapušteno izgledao, a niko nije odgovoran.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.