• Pregleda: 1717

Više dece sa posebnim potrebama u sistemu obrazovanja

Pravo na obrazovanje jedno je od osnovnih prava svakog deteta. Ipak, zbog prirode bolesti, do sada je samo mali broj dece iz Doma “Kolevka” mogao da ostvari to pravo. Kako bi se omogućio maksimalan razvoj svakog pojedinca, Ministarstvo prosvete formiralo je Radne grupe sa namerom da se donese odluka koja deca mogu dodatno biti uključena u obrazovni sistem.
Više dece sa posebnim potrebama u sistemu obrazovanja

Već devet godina OiSŠ “Žarko Zrenjanin” obrazuje decu sa smetnjama, koja su smeštena u Domu “Kolevka”. Nastavu u prostorijama škole trenutno pohađa 22 dece, dok ostali zbog teškog zdravstvenog stanja nemaju uslova da prisustvuju časovima. Uz podršku Ministarstva prosvete i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, doneta je odluka da se  i za tu decu  organizuje prilagođena nastava u prostorijama “Kolevke”.

- Od sada su sve ustanove socijalne zaštite u obavezi da uključe što veći broj dece u obrazovni sistem. Radne grupe, koje su formirane, sada vrše odabir deca koja su u stanju da se mogu uključiti  obrazovni sistem. Nadam se da ćemo uspeti da uključimo još oko osamdesetoro dece - rekao je  Nenad Kozomora, direktor Doma za decu sa smetnjama “Kolevka”, dodajući da će pored Škole ”Žarko Zrenjanin” u obrazovanje dece sa smetnjam biti uključen i Školski centar “Dositej Obradović”, kao i nekoliko subotičkih škola. 

Kako je većina dece teško pokretna ili nepokretna nastava će biti realizovana u Domu “Kolevka”. Nastava u bolničkim uslovima, za defektologe OiSŠ “Žarko Zrenjanin”, veliki je izazov. Velika profesionalna podrška za izvođenje ovakvog  vida nastave, prema rečima direktorke škole, Dragane Vučković, stigla je od kolega iz Beograda i Veternika.

- Ministarstvo prosvete udruženo sa Ministarstvom socijalne zaštite sa puno vere i energije uključilo se u ovu priču da se i ova deca uključe u sistem obrazovanja. Tim povodom do sada su održana četiri susreta gde smo se dogovarali i razmišljali na ovu temu. Iz domova u Zvečanskoj i Veterniku čuli smo primere dobre prakse kako može da se izvodi nastava. Uz saglasnost, koju smo dobili iz Školske uprave iz Sombora uputili smo naše predloge Ministarstvu prosvete na koji način bi mogli, u tim uslovima, da radimo sa decom. Sada smo pristupili  izradi Akcionog plana u kojem će se tačno naglasiti koja će lica biti uključena u rad sa tom decom - objasnila  je Vučković.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Gde Odgovori
Ja smatram da ovo nije dobro jer onda deca koja
Nemaju smetnje u razvoju nece imati dovoljno paznje od nastavnika
Jovo Odgovori
Lupas
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.