• Pregleda: 6918

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

Iako je u trećoj nedelji juna u Subotici potvrđeno prisustvo komaraca koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila, za sada nema registovanih slučajeva obolelih, kažu na Odeljenju epidemologije Zavoda za javno zdravlje Subotica, savetujući sugrađanima preventivne mere.
Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

U sklopu entomološkog nadzora, koji se u kontinuitetu sprovodi od 2012. godine, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda je i ove godine postavio klopke za komarce širom Srbije, a u Subotici na pet lokacija, u kojima su u centru grada i na Paliću otkriveni komarci koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila. Za sada nema registrovanih slučajeva obolelih od ove bolesti, objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da to ne znači da nema inficiranih.

- Oko 80 odsto zaraženih najčešće nema gotovo nikakvu kliničku sliku, a to znači da osobu ujede komarac, zarazi je, virus je prisutan nekoliko dana u krvi, imuni sistem pobedi virus i osoba ni ne zna da je bila inficirana. U preostalih 20 odsto slučajeva, može da se javi blaža klinička slika koju prati glavobolja, vrlo čudna ospa i povišena temperatura, a precizno se zna da će na 150 obolelih, tek jedna osoba imati težu kliničku sliku, što je zapaljenje mozga koje zahteva hospitalizaciju - objašnjava dr Bohucki, dodajući da su težoj kliničkoj slici najčešće izložene osobe koje su starije od 50 godina, kao i hronični bolesnici.

Groznica Zapadnog Nila je vektorsko oboljenje, u čijem prenošenju učestvuju gotovo svi poznati komarci, nakon što posisaju krv zaražene ptice. Trenutno ne postoji lek protiv ove bolesti, kao ni zaštita u vidu vakcine, zbog čega epidemiolog naglašava značaj prevencije.

- Plansko suzbijanje komaraca koje spovodi lokalna samouprava je najvažnija preventivna mera, koja se mora ozbiljno shvatiti. Kao pojedinci se možemo zaštititi tako što ćemo svu nepotrebnu vodu na otvorenom ukloniti. To znači da treba izliti svu vodu u posudama, šupljinama starih guma, jer je larvi dovoljan jedan decilitar vode da se u potpunosti razvije u odraslog komarca. Za one koji u svojim baštama imaju fontane ili mala jezera, savet je da kupe larvicidne tablete i na taj način unište larve. Naravno, u slučaju boravka u prirodi, potrebno je naneti repelente na kožu, dok je u domu poželjno staviti mreže na prozore i vrata - savetuje dr Bohucki.

Tokom prošle godine, na teritoriji Severnobačkog okruga četiri osobe su hospitalizovane sa teškom kliničkom slikom groznice Zapadnog Nila, ali su uspešno izlečene, dok su u Vojvodini registrovane 192 osobe sa teškom kliničkom slikom, od kojih je 31 osoba preminula.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
024 Odgovori
Bravo nadlezni daste radili kako treba i NAvreme nebi bilo toga.. vas i sneg iznenadi u zimu i budemo zatrpani. Neko bi trebo odgovarati za svoje postupke.. kao i ja ako Ne uplatim porez ili odvodnjavanje a dobijem besplatan bazen u dvoristu i nemoram na more samo malo posolim vodu.
Dux
Ma odgovarace neko kako da ne ... zapusten svaki deo grada ej na Prozivci trava do kolena pa sta se to desava ??
Kom Odgovori
Šta smo sve preživeli i ne mogu nam ništa ni komarci.
C Odgovori
Gle te otoke, kao da ajkule grizu a ne komarci.
Uvek u pravu Odgovori
Da li treba da se slojevito oblačimo što bi rekla N M ? Da li će me komarci manje zlostavljati ako smanjim dnevnu količinu popijenog piva ?
Komarac Odgovori
Da li je moguce da niste u stanju pokositi travu na spomeniku prozivka?????????? Trava je do kolenaaaaa!!! Alo
DJuro Odgovori
Kaze mi prijatelj da su na Bikovu unazad pet dana sa zemlje duvali komarce ,ZASTO. el da nebi ministra ubo onaj africki k...rac.
C
Na Aleksandrovu su isto. Vozilo oko 11 uveče ide i prska sa obe strane (malo i prolaznike).
Zgrozeni Odgovori
Ove godine teneder je izborila neka ZNJ firma iz Kragujevca za prskanje komaraca. Licno sam video vozilo koje prska komarce, to nije ni problizno kao kad prska avion. Ni 30% nije poprskano, zbunja, dvorista, kuce, prakticno vozikaju se ulicama cisto radi reda i taj mehanizam prskanja komaraca je je bacanje para, pritom sav taj novac skupljaju gradjani time sto placaju poreze itd... Apelujem na sve uticajne ljude organe reda i sve moguce da urade nesto po tom pitanju, aktiviraju se i opet krenu da prskaju avionom, u suprotnom mnogi ce se porazboljevati , moguce je cak i KATASTROFA da nastane, jer nasi ljudi nisu navikli na neke vrste komaraca kao sto su ovi sa nila, posledice mogu biti i fatalne. HVALA.
E Odgovori
pa prskajte ih.
mr. zujzuj Odgovori
Sad sam bio na reci Nil ovde nema ni komaraca ni tog vaseg virusa,mi u Egipat na suncanje a komarci spakuju kofere i za Srbiju kakav pakleni plan imaju komarci da sruse potkopaju temelje strategije ministarstva zdravlja Srbije koja nikad bolje nije funkcionisala,i toliko patriotski brinula za svoj narod....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.