Komentara: 11
Pregleda: 10178

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

02.07.2019. u 12:36h
Izvor: Subotica.com
Iako je u trećoj nedelji juna u Subotici potvrđeno prisustvo komaraca koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila, za sada nema registovanih slučajeva obolelih, kažu na Odeljenju epidemologije Zavoda za javno zdravlje Subotica, savetujući sugrađanima preventivne mere.
Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

U sklopu entomološkog nadzora, koji se u kontinuitetu sprovodi od 2012. godine, Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda je i ove godine postavio klopke za komarce širom Srbije, a u Subotici na pet lokacija, u kojima su u centru grada i na Paliću otkriveni komarci koji nose uzročnike virusa groznice Zapadnog Nila. Za sada nema registrovanih slučajeva obolelih od ove bolesti, objašnjava dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, dodajući da to ne znači da nema inficiranih.

- Oko 80 odsto zaraženih najčešće nema gotovo nikakvu kliničku sliku, a to znači da osobu ujede komarac, zarazi je, virus je prisutan nekoliko dana u krvi, imuni sistem pobedi virus i osoba ni ne zna da je bila inficirana. U preostalih 20 odsto slučajeva, može da se javi blaža klinička slika koju prati glavobolja, vrlo čudna ospa i povišena temperatura, a precizno se zna da će na 150 obolelih, tek jedna osoba imati težu kliničku sliku, što je zapaljenje mozga koje zahteva hospitalizaciju - objašnjava dr Bohucki, dodajući da su težoj kliničkoj slici najčešće izložene osobe koje su starije od 50 godina, kao i hronični bolesnici.

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

Groznica Zapadnog Nila je vektorsko oboljenje, u čijem prenošenju učestvuju gotovo svi poznati komarci, nakon što posisaju krv zaražene ptice. Trenutno ne postoji lek protiv ove bolesti, kao ni zaštita u vidu vakcine, zbog čega epidemiolog naglašava značaj prevencije.

- Plansko suzbijanje komaraca koje spovodi lokalna samouprava je najvažnija preventivna mera, koja se mora ozbiljno shvatiti. Kao pojedinci se možemo zaštititi tako što ćemo svu nepotrebnu vodu na otvorenom ukloniti. To znači da treba izliti svu vodu u posudama, šupljinama starih guma, jer je larvi dovoljan jedan decilitar vode da se u potpunosti razvije u odraslog komarca. Za one koji u svojim baštama imaju fontane ili mala jezera, savet je da kupe larvicidne tablete i na taj način unište larve. Naravno, u slučaju boravka u prirodi, potrebno je naneti repelente na kožu, dok je u domu poželjno staviti mreže na prozore i vrata - savetuje dr Bohucki.

Virus groznice Zapadnog Nila prisutan, za sada nema obolelih

Tokom prošle godine, na teritoriji Severnobačkog okruga četiri osobe su hospitalizovane sa teškom kliničkom slikom groznice Zapadnog Nila, ali su uspešno izlečene, dok su u Vojvodini registrovane 192 osobe sa teškom kliničkom slikom, od kojih je 31 osoba preminula.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 10178
Povezane teme

komarci u Subotici

tigrasti komarci

virus zapadnog nila

dr nebojša bohucki

groznica zapadnog nila

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.