Komentara: 7
Pregleda: 5225

Vinova loza ponovo osvaja Tavankut

15.02.2014. u 17:07h
Izvor: RTV Yueco
Vinova loza ponovo osvaja nadaleko poznati voćarski kraj – Tavankut. Šesdesetak proizvođača vina u ovom kraju, za koji pojedini napominju da je pre voćarskog bio vinogradarski, širi svoje posede pod vinogradima i unapređuje proizvodnju i kvalitet. Njih oko 30 danas je ponudilo svoja vina na degustaciju zainteresovanima u Tavankutu, a sledeći korak će im biti osnivanje udruženja kako bi što bolje promovisali njihova vina sa peska.
Vinova loza ponovo osvaja Tavankut

Marin Skenderović iz Ljutova jedan od od učesnika Tavankutskih dana vina. Prvi vinograd posadio je 2002. godine, a do danas se proširio na ukupno tri hektara pod vinovom lozom. Osim stonih sorti, zatim Kevedinke koja je karakteristična za celo područje Subotice i Horgoša, Skenderović proizvodi i nešto što je karakteristično samo za Ljutovo, Tavankut i okolinu, a to je Liza – sorta nastala krajem 80-ih upravo za ovo područje .

Osim Lize, posetioci ove vinske smotre imali su priliku da degustiraju vino sorti Kevedinka, Kadarka, Rajnski i Italijanski rizling koje izložilo tridesetak proizvođača sa područja Tavankuta, Ljutova i okoline. Svi oni su izložili plodove svog rada na obnovi prideva koji je Tavankut nosio pre voćarskog, a to je vinogradarski. Posebno raduje što sve više mladih nastavlja započeti posao svojih očeva i dedova, a pogotovo raduje činjenica da se neki od njih čak i školuju u vinogradarskoj struci.

Sledeći korak tavankutskih vinara biće osnivanje udruženja, kako bi bolje organizovali promociju i plasman njihovih vina na tržište. Od tog plasmana i ljubavi prema lozi i vinu zavisiće ambicija ovih ljudi da Tavankut u budućnosti bude prepoznatljiv po dobrom vinu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 5225
Povezane teme

tavankut

vino

vinogradi

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.