Komentara: 18
Pregleda: 7121

Vino, gastronomija i arhitektura "mamac" za turiste u Subotici i na Paliću

02.01.2015. u 11:01h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Vinski put, bogata gastronomska ponuda, arhitektonsko nasleđe, ali i veliki broj kongresa i seminara neki su od glavnih razloga za porast broja turista i ostvarenih noćenja u Subotici i na Paliću, kako domaćih, tako i stranih gostiju u toku cele 2014. godine.
Vino, gastronomija i arhitektura "mamac" za turiste u Subotici i na Paliću

Na Paliću je u prvih deset meseci boravilo 19.154 turista, što je za 8,1 odsto više u odnosu na prvih deset meseci 2013., dok je Suboticu posetilo 45.652 turista, odnosno 11,8 odsto više u odnosu na isti period lane.

Ostvareno je i više noćenja - na Paliću 35.923 noćenja, što je 6,9 odsto više nego u prvih deset meseci 2013., a u Subotici 78.828 noćenja, što je za 6,5 odsto više u odnosu na lane.

Prema mišljenju direktorke Turističke organizacije Subotica Ivane Anđelković, ne može se izdvojiti samo jedna stvar iz celokupne ponude koja "vuče" sve ostale, već se može zahvaliti nekolicini, po njenoj oceni, jako dobrih turističkih proizvoda koji privlače pažnju.

"Od dobrih smeštajnih kapaciteta, dobre usluge, ne samo u hotelima nego i u restoranima, prodavnicama, svuda gde turisti dolaze, preko Vinskog puta, naših salaša, arhitekture kojom su svi koji dođu kod nas vrlo iznenađeni - dakle, to je jedan sklop koji vodi dobrim rezultatima koji se beleže iz godine u godinu", rekla je Anđelković Tanjugu.

Vino, gastronomija i arhitektura "mamac" za turiste u Subotici i na Paliću

Jedna od perjanica turističke ponude Subotice jeste Hotelsko-kongresni centar Galerija, koji je u ovoj godini dobio niz značajnih priznanja za svoj rad - preporuku Njujork tajmsa, priznanje hotelskog pretraživača "Trivago", i nagrade magazina "Ju travel" i Turističke organizacije Subotica.

Direktor marketinga ovog centra Branimir Cigale rekao je Tanjugu da je trend porasta broja ostvarenih noćenja u njihovom hotelu zadržan i u 2014. godini i to za 1.500 do 2.000 više u odnosu na 2013. godinu, od kako postoji ovaj, jedan od najmlađih i najekskluzivnijih hotela u Subotici.

"Za porast broja noćenja u samoj Subotici i na Paliću, najviše se može zahvaliti našim geodestinacijama i, definitvno, kvalitetu usluge koji polako na tržištu, ne samo lokalnom, već i na tržištu Srbije, pre svega u kongresnom turizmu, dobija ozbiljniji prostor", rekao je Cigale.

Vino, gastronomija i arhitektura "mamac" za turiste u Subotici i na Paliću

Njihovi napori su usmereni na to da Subotica dobije svoje mesto kongresnog centra u konkurenciji Zlatibora, Kopaonika, Beograda i Novog Sada, a to mogu postići pružajući visok kvalitet usluge po konkurentnim cenama.

Cigale smatra da će u narednim godinama najveći mamac za posetu Subotici biti vinski turizam i gastronomija ovog kraja, koja s obzirom na multinacionalni karakter samog grada predstavlja mešavinu nekoliko nacionalnih kuhinja.

On, takođe, smatra da ima prostora i za dalji razvoj kongresnog turizma, i mišljenja je da Subotica ima dobru lokaciju u odnosu na Beograd, Budimpeštu i Zagreb.

"Nismo daleko za firme koje mogu da se 'izvuku' iz tih velikih metropola, da dođu u malo mirniji kraj, da odrade svoje poslovne skupove, bez obzira da li se radi o tim-bildingu, seminaru ili kongresu, mogu da imaju jedan lep grad, domaćinski raspoložene ljude, dobre hotele i objekte i sadržaje na kojima moramo kontinuirano da radimo", smatra Cigale.

Vino, gastronomija i arhitektura "mamac" za turiste u Subotici i na Paliću

Kada se podvuče crta, Subotica i Palić zajedno u ovoj godini beleže rast broja turista od 9,95 odsto, a broj ostvarenih noćenja 6,7 odsto, po čemu se izdvajaju od ostatka Srbije, koja beleži pad u prvih deset meseci po pitanju broja dolazaka i noćenja, ali i rasta broja stranih turista.

Državna sekretarka u ministarstvu trgovine i turizma Lukrecija Đeri rekla je Tanjugu da je taj pad posledica manjeg broja domaćih turista i ostvarenih noćenja u ovoj kategoriji.

"To znači da treba raditi na receptivi, ali treba da se istakne da je broj stranih turista koji je posetio našu zemlju u prvih deset meseci 2014. godine i broj noćenja u porastu, tako da možemo reći da smo zaključili jednu pozitivnu turističku godinu i sveukupno turističko poslovanje", rekla je Đeri.

Vino, gastronomija i arhitektura "mamac" za turiste u Subotici i na Paliću

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 7121
Povezane teme

Turizam Subotica

dentalni turizam

banjski turizam

turisti na paliću

turizam palić

hotel galerija

hotel galleria

turistička organizacija subotica

ivana jovčić

turistički klaster

kongresni centar Subotica

turizam na paliću

turistička ponuda palića

kongresni centar palić

turizam

seoski turizam

branimir cigale

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.