Komentara: 4
Pregleda: 7822

Vinarija Zvonko Bogdan dobitnik najviše nagrada na "Blind test" takmičenju

13.12.2012. u 11:52h
Vinarija Zvonko Bogdan je osvojila najviša priznanja na ovogodišnjem Velikom Blind Testu najboljih srpskih vina u organizaciji online magazina Vino.rs.
Vinarija Zvonko Bogdan dobitnik najviše nagrada na "Blind test" takmičenju

U svečanoj sali hotela Zira u Beogradu, uz prigodan koktel na kojem su se pila najbolja srpska vina i u sjajnoj atmosferi, proglašeni su pobednici Velikog Blind Testa najboljih srpskih vina 2012.

Sveukupni pobednik ovog jedinstvenog vinskog nadmetanja kod nas je vino Cuvee No.1  2008, subotičke Vinarije Zvonko Bogdan, kojoj je pripao Grand Prix Vino.rs i nagrada za najbolje vino u kategoriji crvenih vina.

“Uzimajući u obzir iskustvo zaposlenih u vinariji, kao i tehnologiju, koju nema niko u Vašoj zemlji, moja ideja je bila da vina šaljemo na ocenjivanje samo na 5 najvećih sajmova na svetu, a da domaća takmičenja prepustimo manjim srpskim vinarijama. Ove godine na takmičenjima smo osvojili 2 zlatne, 7 srebrnih i desetak bronzanih medalja, ali uvek najviše prijaju nagrade iz svoje kuće.  Koliko sam čuo, žiri su činili najveći poznavaoci vina u Srbiji, ta činjenica ovu nagradu čini još vrednijom. Ja jedino još mogu da Vam obećam da ćete i u budućnosti uživati u našim vinima” – izjavio je enolog Vinarije Zvonko Bogdan Tomas Zeger (Thomas Seeger)

Vinarija Zvonko Bogdan dobitnik najviše nagrada na "Blind test" takmičenju

Vinarija Zvonko Bogdan dobitnik najviše nagrada na "Blind test" takmičenjuZlatko Živanić, direktor Vinarije Zvonko Bogdan ovom prilikom je izjavio: “Ovo je vredno priznanje za nas. Gledajući spisak osoba koje su nam dodelile samo daje na važnosti. Ova nagrada je potvrdila da nije slučajnost što više ne postoji kvalitetan restoran u Srbiji, a da u  svojoj ponudi nema bar jedno vino iz Vinarije Zvonko Bogdan. Pored nagrada za kvalitet vina koje smo osvojili u Beču, San Francisku, Londonu i Tokiju, ove godine smo dobili i nagrade za arhitekturu, najlepši vinski podrum, Aurea-u, najlepši krov Srbije, Turistički cvet, priznanje za unapređenje turizma. Sva ova priznanja su dokaz da se kvalitet uvek prepozna. Iskoristio bi priliku da svima poželim srećnu 2013. i da Vam bude uspešna, kao nama ova godina.

Ista vinarija pobedila je i u kategoriji rozea s vinom Rose 2011, dok je u kategoriji belih vina već drugu godinu za redom šampion Trijumf Selection 2010 Vinarije Aleksandrović.

Vinarija Zvonko Bogdan dobitnik najviše nagrada na "Blind test" takmičenjuŽiri od 11 članova, kojem je predsedavao Igor Luković, predsednik Udruženja somelijera Vojvodine, bio je sastavljen od najpriznatijih domaćih vinskih stručnjaka i tokom dva dana ocenio je ukupno 52 vina koja su prethodno izabrana na osnovu glasova čitalaca online magazina Vino.rs i ankete sprovedene među vinskim profesionalcima.

Ocenjivanje je obavljeno po pravilima OIV (Međunarodna organizacija za vino i vinovu lozu) na skali do 100 poena, a žiri je davao ocene za izgled, miris i ukus vina, plus opšti utisak koje vino ostavlja. Flaše su se nalazile u posebnom pakovanju, apsolutno zaštićene i neprepoznatljive po obliku, tako da niko od članova žirija nije znao koje se vino ocenjuje, što je i suština "blajnd testa"!

Konačno, rezultati VBT 2012, gde je u prvih deset rangiranih etiketa čak osam iz različitih vinarija, govore da na srpskoj vinskoj sceni ne dominira više samo nekoliko vinarija, već da se radi o čitavom talasu novih proizvođača kvalitetnih i vrhunskih vina. Zato je ovo veliki uspeh ne samo vinarije iz Subotice, već i srpskog vinarstva koje je trenutno možda jedina privredna grana u usponu u Srbiji.

U finalu VBT 2012 bila su vina iz 26 vinarija: Aleksandrović, Antić, Belo Brdo, Bononia, Braća Rajković, Cilić, Do kraja sveta, Ivanović, Jagodinska vinarija, Janko, Jelić, Kiš, Kovačević, Kraljev podrum Oplenac, Matalj, Mačkov podrum, Minić, Pusula, Radovanović, Spasić, Stemina, Temet, Tonković, Vinum, Vrbica i Zvonko Bogdan

TOP 10 NAJBOLJE OCENJENIH VINA U SVIM KATEGORIJAMA:

  1. Cuvée No.1  2008, Vinarija Zvonko Bogdan (89,37 poena)
  2. Mammoth 2007, Vinarija Milijan Jelić (88,00 poena)
  3. Crveni zapis 2010, Podrum Janko (87,75 poena)
  4. Cabernet Sauvignon Reserve 2009, Mali podrum Radovanović (87,62 poena)
  5. Trijumf 2010, Vinarija Aleksandrović (86,87 poena)
  6. Rodoslov 2006, Vinarija Aleksandrović (86,75 poena)
  7. Merlot Selection 2008, Podrum Do kraja sveta (86,62 poena)
  8. Tamjanika 2009, Vinska kuća Minić (86,62 poena)
  9. Grand Cur Belo 2010, Gazdinstvo Cilić (86,37 poena)
  10. Cuvée Život teče  2010, Vinarija Zvonko Bogdan (86,12 poena)

NAGRADE

  • GRAND PRIX - Cuvée No.1  2008 -  Vinarija Zvonko Bogdan
  • ŠAMPION U KATEGORIJI CRVENIH VINA - Cuvée No.1  2008 - Vinarija Zvonko Bogdan
  • ŠAMPION U KATEGORIJI BELIH VINA - Trijumf 2010 - Vinarija Aleksandrović
  • ŠAMPION U KATEGORIJI ROZEA - Rosé 2011 - Vinarija Zvonko Bogdan

Žiri VBT 2012

Predsednik: Igor Luković, glavni i odgovorni urednik magazina Wine & Fine, predsednik UO SERSA i predsednik Udruženja somelijera Vojvodine, vinski kritičar, degustator

Članovi: Miroslav Radojčin, predsednik Udruženja profesionalnih somelijera Srbije SERSA, Minja Petrović, prvi somelijer Srbije, Đurđa Katić, potpredsednik SERSA, urednik nekoliko vinskih kolumni, ocenjivač zvaničnih državnih laboratorija, Stevan Rajta, somelijer, Saša Vukašinović, viši inspektor koordinator, predsednik komisije za senzoriku vina u enološkoj stanici Jugoinspekt Beograd, Nenad Lukić, somelijer restorana Žabar, Dušan Jelić, social media menadžer agencije Wines of Balkans, Oleg Jejina, System Wine Trade, uvoznik vina, Darko Živkoski, somelijer Piccolo restorana u hotelu Zira, Mićo Uzelac, vlasnik Srpske kuće vina.

Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 7822
Povezane teme

vinarija Zvonko Bogdan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.