Komentara: 55
Pregleda: 9697

Veto na izbor direktora škola u Subotici

12.02.2015. u 16:03h
Izvor: Večernje novosti
Ne prestaje borba nacionalnih saveta i školskih odbora u osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama. Saglasnosti nema, pa većinu ustanova vode vršioci dužnosti. Haos zbog neusklađenih zakona.
Veto na izbor direktora škola u Subotici

Borba između nacionalnih saveta manjina i školskih odbora oko izbora direktora u osnovnim i srednjim školama u Subotici nikako da prestane.

Mnoge škole, koje su proglašene za ustanove od nacionalnog značaja za manjine, vode v. d. direktora, jer kandidati koje je predložio školski odbor nisu dobili saglasnost nacionalnih saveta, a samim ti ni pokrajinskog sekretara za obrazovanje.

Primera radi, zbog neadekvatnog znanja mađarskog jezika, na predlog Nacionalnog saveta Mađara, Mihalj Njilaš, pokrajiski sekretar za obrazovanje, već dva puta šalje odbijenicu Stojanki Bjeletić, profesorki fizike u Srednjoj medicinskoj školi u Subotici, kandidatu za direktora škole.

- Školski odbor me je za direktora prvi put izabrao u julu prošle godine ali je na osnovu rešenja NSM, pokrajinski sekretar odbio tu odluku, smatrajući da ne znam mađarski jezik, a da većina đaka nastavu pohađa na mađarskom jeziku - priča Stojanka Bjeletić, koja u ovoj školi radi već 22 godine. - Uslov o poznavanju mađarskog jezika važi za nastavnike, ali ne i za direktora škole. Mađarski sam i ranije pomalo govorila, ali sam u međuvremenu završila kurs i ponovo se prijavila na izbor za direktora škole.

I drugi put je Školski odbor podržao njenu kandidaturu, prvenstveno rukovodeći se odlukom Ustavnog suda, da izbor direktora javnih ustanova ne može biti uslovljen odlukama saveta nacionalnih manjina.

- Posle drugog saziva Školskog odbora rečeno mi je da povučem kandidaturu ili će se u suprotnom naći šest učenika koji će potvrditi da sam primila mito i to sam odmah prijavila policiji i Tužilaštvu - dodaje profesorka. - Uložila sam žalbu Upravnom sudu u Novom Sadu i čekam njegovu odluku. NSM je sve škole u Subotici proglasio ustanovama od nacionalnog značaja, ali protivustavno je da se on jedini pita kada je reč o izboru direktora.

Podsetimo, Ustavni sud je odredbu Zakona o nacionalnim savetima, koja govori da nacionalni saveti odlučuju o rukovodiocima ustanova proglašenih od izuzetnog značaja za njih, proglasio neustavnom još pre godinu i po dana. Međutim, to još nije usklađeno sa aktuelnim Zakonom o obrazovanju, koji i dalje manjinama daje to pravo. Zbog toga na severu Bačke ovo nije usamljen slučaj i mnoge škole imaju v. d. direktora. Jedna od njih je i OŠ "Matko Vuković", gde Hrvatsko nacionalno veće nije podržalo nastavnika geografije Miroslava Cicmila, kandidata koga je izabrao Školski odbor.

- Sumnjali smo da kvalifikacije kandidata odgovaraju zakonskim uslovima, jer nema iskustva u ovom području i verujemo da je reč o pritisku pojedinih političkih struja u gradu - smatra Slaven Bačić, predsednik HNV.

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 55
Pregleda: 9697
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.