Komentara: 1
Pregleda: 1738

Veslanje: Palić bio domaćin Prvenstva Srbije, Mačković zlatan u "dvojcu"

02.07.2019. u 13:14h
Izvor: Subotica.com
Na Prvenstvu Srbije u veslanju na Paliću proteklog vikenda snage je odmerilo 150 posada iz 15 veslačkih klubova iz Srbije. Seniorska nadmetanja, s učešćem naših reprezentativaca, bila su u centru pažnje. Veslački klub "Palić" nastupio u sedam veslačkih posada sa sedam takmičara i uspeo da osvoji zlatnu i dve bronzane medalje.
Veslanje: Palić bio domaćin Prvenstva Srbije, Mačković zlatan u "dvojcu"

Proteklog vikenda, od 28. do 30. juna 2019, na jezeru Palić kod Subotice održano je Prvenstvo Srbije u veslanju, za oba pola, za seniore, juniore i kadete u svim veslačkim disciplinama.

U trodnevnom takmičarskom programu snage je odmerilo 150 posada iz 15 veslačkih klubova iz Srbije. Posebnu pažnju svakako su izazvala seniorska nadmetanja u kojima su učestvovali članovi veslačke reprezentacija Srbije koji su na državnom prvenstvu osvajali bodove i medalje za svoje matične klubove.

Subotičani, poklonici veslanja, imali su priliku da u trci dvojaca vide svog sugrađanina Martina Mačkovića, člana Palića, koji se s partnerom iz državnog tima Milošem Vasićem iz Partizana prvi put u svojoj karijeri osvojio i titulu državnog prvaka na Paliću. Prethodno su njih dvojica bili finalisti prva dva takmičenja za Svetski kup ove sezone (Plovdiv, Poznanj) i Evropskog prvenstva u Lucernu.

Veslanje: Palić bio domaćin Prvenstva Srbije, Mačković zlatan u "dvojcu"

Subotičani su pružili veliku podršku i četvercu u čijoj posadi su bili Aleksandar Beđik, Igor Đerić, Nenad Beđik (svi iz Partizana) i Viktor Pivač (Grafičar), a koji su takođe osvojili šampionsko mesto na državnom prvenstvu na Paliću. Braća Beđik, članovi ovog četverca, su takođe rođeni u Subotici, a ponikli su iz škole veslanja na Paliću, zbog čega imaju veliku podršku Subotičana.

Pored već pomenutog zlatnog dvojca (Mačković, Vasić), Veslački klub Palić osvojio prvog finalnog dana državnog prvenstva i dve bronzane medalje. Prvu u disciplini četverac skul za seniorke u čijoj posadi su bile Ana Miković, Milica Stanbolija i Iva Zubelić (Palić) i Ivana Filipović (Crvena zvezda). Drugu bronzanu medalju Veslački klub „Palić“ je osvojio u disciplini dubl skul i to zahvaljujući kombinovanoj posadi u kojoj su bile juniorke Nikolina Đorđević (Palić) i Anđa Simić (Galeb), a koje su veslale u kategoriji seniorki. 

Seniorka Veslačkog kluba „Palić“ Ana Miković veslala je skif i u finalnoj trci zauzela je 5. mesto. Senioru „Palića“ Marku Milodanoviću je vrlo malo falilo da se plasira u finale. U kvalifikacijama u disciplini skif u njegovoj grupi bolji su bili reprezentativci Srbije Aleksandar Aleksandrov (Partizan), Petar Zelić (Galeb) i Vukašin Pivač (Grafičar), te je veslač Palića (Marko Milodanović) zauzeo 4. mesto u svojoj kvalifikacionoj grupi i tako završio takmičenje pre finala.

U nedelju, poslednjeg dana državnog šampionata u svim disciplinama u tri starosne kategorije, na Palićkom jezeru su se nadmetali juniori i juniorke. Poslednjeg dana VК „Palić“ imao je dve posade koje, nažalost, nisu uspele da osvoje medalje u finalnim trkama. Nikolini Đorđević (Palić) je falilo šest sekundi boljeg vremena za treće mesto u disciplini skif u juniorskoj kategoriji. Milutin Bilbija bio je poslednji (6. mesto) u finalnoj trci juniora u skifu.

Ono što je svakako zanimljivo jeste da je posada u kombinaciji VK Palić (juniorka Nikolina Đorđević) i VK Galeb (juniorka Anđa Simić) koja se prvog dana takmičila u dubl skulu u seniorskoj kategoriji imala bolji rezultat 8:11.57 od prvoplasirane posade juniorki Crvene Zvezde (Minja Vizi, Iva Lazić) takođe u dubl skulu drugog finalnog dana (8:13.36). To znači da Palićanka (Nikolina Đorđević, VK Palić) i Zemunka (Anđa Simić, VK Galeb) imaju šansu da budu predstavnice Srbije na Balkanskom prvenstvu koje će se 14. i 15. septembra ove godine održati u Beogradu, ukoliko istu iskoriste odnosno ukoliko tako dobar rezultat pokažu sredinom avgusta na test regati Veslačkog saveza Srbije i nakon toga na kontrolnom testu tokom Internacionalne veslačke regate „Vojvodina Open“ koja će se od 23. do 25. avgusta održati, takođe, na jezeru Palić.     

Inače, posle ogledanja na Paliću, dakle posle ovog prvog dela Prvenstva Srbije u veslanju, Partizan je najbolji sa 6,25 zlatnih medalja i to sve u muškoj konkurenciji te mu je pripao i pehar organizatora Prvenstva Srbije na Paliću. Crvena zvezda je na drugom mestu sa samo zlatom manje (5,25), a sva prva mesta Crvena zvezda je uzela u ženskoj konkurenciji. Ukupni ekipni pobednik Prvenstva Srbije u veslanju biće poznat posle pionirskog šampionata koji će se održati 21. septembra u Beogradu.

Prvenstvo Srbije u veslanju vraćeno je na Palić posle tačno decenije pauze.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1738
Povezane teme

jezero palić

veslački klub palić

veslačka regata

veslanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.