Komentara: 6
Pregleda: 2617

Veliki uspeh apolitičnog festivala

01.12.2012. u 18:04h
Izvor: SuMedija
Festival savremenog pozorišta „Desire Central Station", koji ove godine nosi naziv „Apolitika", završio se u petak nastupom domaćina i organizatora - Pozorišta „Deže Kostolanji".
Veliki uspeh apolitičnog festivala

Manifestacija je počela povorkom bubnjara kroz grad i predstavom „Zoran Đinđić" Ateljea 212 iz Beograda u režiji Olivera Frljića. Ceremoniji otvaranja po prvi put nije prisustvovao niko od predstavnika vrha gradske, pokrajinske i republičke vlasti.

Koncert i prvu radionicu je održao Rambo Amadeus, odigrano je 15 pozorišnih predstava i više umetničkih radionica koje su predvodili Gabor Mate, Uršula Cetinski i Božidar Mandić.

Direktor „Kostolanjija" i reditelj Andraš Urban kaže da festival ima restriktivan budžet, ali da su ipak izvedene najaktuelnije predstave koje se pozorištem i odnosom pojedinca u društvu bave na kritičan način. Karte za sve predstave su bile rasprodate unapred sedam dana, a učesnici su došli iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i drugih gradova Srbije.

- Napravili smo uzbudljiv i zabavan program i pored finansijskih poteškoća. Pre tri godine smo od grada dobili šest miliona dinara za „Desire", a ove godine samo dva miliona. Politika stalno upravlja našim životima i nameće se kao nešto važno i neizbežno u društvu. Namera nam je da širimo i podstičemo individualnost, da ljudi misle i govore slobodno uprkos politici - kaže Andraš Urban.

Na festivalu je nastupilo Slovensko mladinsko gledališće koje odigralo Frljićev komad „Proklet bio izdajica svoje domovine", zatim Dragana Bulut iz Beograda sa „Pass it on" i zagrebački „Hotel Bulić i Tvornica kulture" sa „Svršimo s Božjim sudom", Glej iz Slovenije je predstavu „Zato sam srećan" igrao četiri puta jer je predviđena za samo 15 gledalaca. Izvedena je predstava segedinske trupe „Zabavljači u ulici Alhemičara", „Naš razred" pozorišta Jožefa Nađa iz Budimpešte, a novosadski SKC je odigrao „Ubiti Zorana Đinđića".

Andraš Urban je još najavljujući program festivala rekao da su glumci i rukovodstvo „Kostolanjija" ipak očekivali da grad stane uz njih u ovom projektu, a ne da se ponaša kao da pokušava da se „izvuče".

- Razlog može biti ekonomska kriza, jer se sredstva za kulturu smanjuju svuda, ipak je iznenađujuće što se, uprkos krizi, u gradu pokreću novi festivali. Možda pojedinim političkim strankama smeta ovaj koji nosi duh nesputane slobode. Mi se kao umetnici moramo boriti protiv takvih uverenja, jer postoje druge značajne vrednosti koje treba zastupati - rekao je Urban.

Izvor: SuMedija
Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić" Desiré central station, predstava "Zoran Đinđić"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 2617
Povezane teme

kostolanji deže

desire festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.