Komentara: 26
Pregleda: 6781

Veliki jubilej – tri veka Svetovaznesenjskog hrama biće proslavljen patrijarškom liturgijom

29.09.2023. u 07:30h
Izvor: Subotica.com
Povodom veliki jubilej, tri veka postojanja Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u ponedeljak, 2. oktobra, biće proslavljen Patron Eparhije bačke – Prenos moštiju Svetog Irineja, episkopa bačkog i Svetih mučenika bačkih. Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova, služiće Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, uz sasluženje 15 vladika i brojnog sveštenstva.
Veliki jubilej – tri veka Svetovaznesenjskog hrama biće proslavljen patrijarškom liturgijom

Uoči proslave slave Eparhije bačke, u nedelju u 18 časova, biće svečani doček patrijarha i arhijereja i svečani doček moštiju vladike Irineja Ćirića koje će doneti episkop bački Irinej i koje će trajno ostati u svojini našeg hrama.

- Slava Eparhije bačke je tradicija koja postoji od 1967. godine i svake godine se proslavlja u drugom mestu naše eparhije. Od ove godine, Patron Eparhije bačke obeležava se 2. oktobra, jer imamo nove svete u kalendaru Srpske pravoslavne crkve, koji su prošle godine kanonizovani a to je Prenos moštiju Svetog Irineja, episkopa bačkog i Svetih mučenika bačkih – objasnio je prezviter Veljko Vasiljev, arhijerejski namesnik subotički. – Obzirom das mo povezani sa ovim svetiteljem i da naš hram slavi tri veka postojanja, odlučeno je da proslava bude u našem gradu.

Veliki jubilej – tri veka Svetovaznesenjskog hrama biće proslavljen patrijarškom liturgijomDoček patrijarha i proslava Patrona biće u porti crkve, pored krsta koji je izgradio Matija Vojnić 1832. godine, a koji je pomagao i izgradnju drugih spomenika u gradu.

- Trgovišna varoš Svete Marije, Grad Marije Terezije, Grad Subotica su imena ovog grada koje prati Svetovaznesenjski hram, čija gradnja je počela 1723. i trajala do 1726. godine. Crkva je doživljavala razne promene, obnavljana je 1804. godine za vreme episkopa Jovana Jovanovića,  velika obnova je bila 1910. kada je eparhiju vodio episkop Mitrofan, a to je činjeno i od 2010. godine – podseća protonamesnik Miloš Petrović, starešina Svetovaznesenjskog hrama u Subotici. – Patrijarha ćemo dočekati pored krsta koji je podigao rimokatolik, što je učinio je sa čašću i ljubavlju prema pravoslavnim Srbima. I pod tim krstom pozivamo sve da dođu da učinom praznik onakvim kakav treba da bude jer je to spomenik našeg grada i praznik našeg grada.

Veliki jubilej – tri veka Svetovaznesenjskog hrama biće proslavljen patrijarškom liturgijomKako bi podelili radost sa narodom, uz podršku Grada Subotice, u centru grada u ponedeljak uveče biće organizovan koncert Slobodana Radanovića.

Izvor: Subotica.com
Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke" Najava "Patrona Eparhije bačke"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 meseci i 2 nedelje
Komentara: 26
Pregleda: 6781

Povezane vesti

Povezane teme

patrijarh

crkva vaznesenja gospodnjeg

srpska pravoslavna crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.