Komentara: 0
Pregleda: 4293

Velika važnost otkrivanja i lečenja bolesti bubrega u detinjstvu

11.03.2016. u 08:26h
Izvor: Subotica.com
Od bolesti bubrega na teritoriji Severnobačkog okruga su prošle godine umrle 34 osobe, od kojih najmlađa pripada starosnoj grupi od 20 do 29 godina, rečeno je povodom Svetskog dana bubrega, koji se svake godine obeležava drugog četvrtka u martu.
Velika važnost otkrivanja i lečenja bolesti bubrega u detinjstvu

Težište je ove godine na informisanju roditelja i staratelja o važnosti otkrivanja i lečenja bolesti bubrega u detinjstvu, a slogan glasi „Bolesti bubrega kod dece - Sprečimo na vreme!“.

Tokom 2014. godine se u našoj zemlji izabranom pedijatru u svim službama za zaštitu dece zbog oboljenja bubrega obratilo 1408 osoba uzrasta do 18 godina, od kojih je 8 umrlo. Uzroci bubrežnog propadanja su brojni, a bolest može da bude akutnog ili hroničnog toka, kažu lekari.

- Akutno oštećenje bubrega nastaje nakon različitih infekcija, pre svega bakterijskih infekcija gornjeg respiratornih puteva i kože izazvanih streptokokom. Infektivno akutno oštećenje bubrega nastaje kao posledica sistemskih, naslednih, metaboličkih, biohemijskih poremećaja, imunoloških i malignih bolesti. Uzrok akutnog oštećenja bubrega kod dece može biti i trauma. Najčešći uzroci hronične bubrežne slabosti kod dece su urođene i nasledne bolesti - kaže načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja, dr Radmila Pavić.

Uspešno izlečenje bez posledica je moguće ukoliko se na vreme otkrije uzrok i sprovede odgovarajuća terapija, kaže specijalista socijalne medicine u Zavodu za javno zdravlje, dr Zorica Dragaš.

- U većini slučajeva bolest se razvija polako i neopaženo. To je zbog toga što vrlo često nema tegoba, ni bola u fazama kada se najuspešnije može reagovati. Kada se pojave simptomi, vrlo često je bolest već uznapredovala. Prvi simptomi mogu biti otok kapaka, skočnih zglobova i potkolenica, otežana koncentracija, zadihanost pri najmanjem naporu, blega koža, vrtoglavica, zimogrožljivost, promena izgleda i boje urina, učestalo mokrenje uz osećaj peckanja, leđni bol u predelu bubrega i drugi - kaže dr Dragaš.

Velika važnost otkrivanja i lečenja bolesti bubrega u detinjstvu

Nažalost, za neke pacijente transplantacija je jedino rešenje. U 10 do 15 odsto slučajeva davaoci su krvni srodnici, dok se za ostale pacijente traže podudarni davaoci među osobama kod kojih je nastupila moždana smrt, te je, prema rečima dr Dragaš, neophodno promovisati značaj zaveštanja organa.

Posle uspeha koji je postignut nakon što je 2008. godine donet Zakon o transplantaciji organa i tkiva i 2011. godine Pravilnik o postupku izdavanja donorskih kartica, poslednjih godina beleži se pad broja izvršenih transplantacija.

- Tokom 2013. godine smo imali optimizam, jer je broj transplantacija bubrega, jetre i srca bio zadovoljavajući, a već 2015. taj broj je drastično pao. A ove godine su samo jedna i dve kadaverične transplantacije urađene, što je poražavajuće-kaže predsednik Udruženja bubrežnih invalida, Zoran Mišković.

Lekari ističu da postoje zlatna pravila za smanjenje rizika za razvoj bolesti bubrega među kojima su fizička aktivnost, redovna kontrola šećera u krvi, kontrola krvnog pritiska, održavanje normalne telesne težine, kao i poštovanje principa zdravog načina života.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 4293
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

svetski dan bubrega

zorica dragaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.