Komentara: 5
Pregleda: 4948

Velika priznanja za subotičke urbaniste

12.11.2018. u 10:44h
Izvor: Subotica.com
Na međunarodnom Salonu urbanizma, u Rumi, okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država. Subotički urbanisti su učestvovali sa dva rada, a oba su dobila zapažene nagrade i priznanja.
Velika priznanja za subotičke urbaniste

Svake godine na Svetski dan urbanizma (8. novembar), u organizaciji Udruženja urbanista Srbije, održava se međunarodni Salon urbanizma. Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji prezentuju se najznačajnija aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

Ove godine u Rumi, u Kulturnom centru „Brana Crnčević” na 27. Salonu urbanizma okupili su se planeri i urbanisti iz oko desetak država i predstavili 163 rada u 12 kategorija. Pored učesnika iz Srbije radove su izlagali i urbanisti iz zemalja bivših republika SFRJ (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, BiH….) kao i Italije, Mađarske, Švajcarske…

Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica učestvovalo je na ovogodišnjem Salonu urbanizma sa dva rada: „Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine“ (autori: Dragana Mijatović d.i.a., Karolj Terteli d.i.a., Tanja Mijatović d.i.a., Petar Andrić d.i.a. i stručni tim preduzeća) koji je osvojio prvu nagradu i „Plan detaljne regulacije za blok 144 severno od Segedinskog puta i istočno od ulice Partizanskih baza“ (bivši kompleks kasarne „Kosta Nađ“), čiji su autori Karolj Terteli d.i.a. i Tanja Mijatović d.i.a., koji je dobio priznanje.

Velika priznanja za subotičke urbaniste

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom od strane Gradske uprave, Generalni urbanistički plan Subotica-Palić do 2030. godine je strateški razvojni plan, sa opštim elementima prostornog razvoja, sa kojim se dugoročno utvrđuje koncepcija razvoja uređenja prostora i građenja naselja, kriterijumi, smernice i urbanistički normativi i rešenja za izgradnju rekonstrukciju, uređenje i zaštitu Subotice i Palića za vremenski horizont do 2030. godine.

- Generalni urbanistički plan je koncipiran u skladu sa ulogom gradskog naselja Subotice koja je utvrđena Prostornim planom Republike Srbije od 2010. do 2020. godine i Regionalnim prostornim planom AP Vojvodine. Subotica je definisana kao urbani centar od nacionalnog značaja, dok u oblasti privrede Subotica u budućnosti treba da postane industrijski centar srednje veličine (10.000-20.000 zaposlenih u industriji). U okviru razvoja turizma Subotica u perspektivi treba da postane turistički centar od međunarodnog značaja. - ističu u saopštenju

Kategorija Generalnih urbanističkih planova je veoma značajna u oblasti urbanističkog planiranja samim tim što se ovakva vrsta planova izrađuje za duži vremenski period i predstavlja krovni urbanistički dokument za izradu planova dalje urbanističke razrade.

- Urbanisti su prva karika u lancu budućih investicija u razvoju gradova, ali i zaštiti životne sredine, zaštićenih prirodnih i kulturnih dobara. Značaj dobro urađene planske dokumentacije je jako veliki te je i u najnovijoj izmeni Zakona o planiranju i izgradnji apostrofirano da je izrada i donošenje planskih dokumenata od javnog interesa za Republiku Srbiju. Razvoj komunalne i saobraćajne infrastrukture i dobar razvoj privrede imaju temelje u dobroj planskoj dokumentaciji. - zaključuju u Gradskoj upravi

Velika priznanja za subotičke urbaniste

Nagrada je potvrda dobrog rada i pravca, ističe prvi čovek subotičkog urbanističkog preduzeća.

- Prva nagrada i priznanje su velika čast, podstrek i obaveza da se sačuva stečeni renome preduzeća koji je utemeljen na predanom radu, posvećenosti struci i permanentnom usavršavanju zaposlenih. - ponosno naglašava Predrag Radivojević, direktor Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica - Ova prestižna nagrada je potvrda uspešno sprovedene transformacije preduzeća, dobrog rada i zalaganja menadžmenta firme, kao i smernica i pokazatelj da korača pravim putem.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4948
Povezane teme

Grad Subotica

Zavod za urbanizam

plan detaljne regulacije

predrag radivojević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.