Komentara: 14
Pregleda: 4353

Veći računi od februara, čeka se odluka Toplane

11.01.2013. u 21:16h
Izvor: Dnevnik "Akter"
I dok plate uglavnom miruju, komunalne usluge u Subotici svako malo porastu za bar par procenata. Najnovija vest glasi da će Suboticagas povećati cenu gasa koji se koristi za grejanje u gradu za čak 9,6 odsto.
Veći računi od februara, čeka se odluka Toplane

(Ova decimala možda služi da uveri potrošače kako lokalno JKP ima razumevanja za svoje potrošače, jer je glavni distributer Srbijagas izašao sa poskupljenjem od 10 odsto).

Tako će, dakle, Subotičani od februara plaćati 44,61 dinara kubik potrošenog gasa, umesto dosadašnjih 41,17 dinara. Dozvolu za podizanje cene ovog energenta dala je Agencija za energetiku, a jedno od opravdanja je da je gas poslednji put poskupeo 2009. godine. Korisnici gasa, međutim, tvrde da je uz razne dodatke i specijalne obračune potrošenog gasa za grejanje on već sada znatno skuplji, a kako je u Subotici pre deceniju-dve građanstvo masovno podsticano da uvodi gasnu instalaciju, a gas promovisan kao najisplativiji način grejanja, ova mera Suboticagasa pogodiće mnoga domaćinstva.

Poskupljenje gasa pogodiće takođe, kao domino efekat, i građane koji su priključeni na daljinsko grejanje, jer je najveći potrošač gasa u Subotici upravo gradska Toplana koja ga nabavlja direktno od Srbijagasa. Kada će se to međutim desiti, i kada će i daljinsko grejanje postati još skuplje, za sada se ne zna, jer o tome odlučuje Gradsko veće, a ne JKP Toplana. Poslednji put grejanje preko ovog preduzeća poskupelo je u decembru prošle godine, ali gotovo je sigurno da će Gradsko veće već ovih dana izglasati odluku o odobravanju poskupljenja usluga Toplane, jer Toplana navodno posluje na granici rentabiliteta.

Oba poskupljenja biće veliki udar na mnoga domaćinstva, posebno za građane sa nižim primanjima, i one sa većom stambenom površinom, za koje je ono već i sada preskupo. Tokom leta izvestan broj korisnika ovog sistema grejanja uputio je molbu da se isključi sa sistema, ali kako je to tehnički neizvodljivo, bar tako kažu u Toplani, oni su prinuđeni da plaćaju visoke račune ili pak da prodaju stanove. Kod one druge kategorije, koji se greju na gas, uglavnom se radi o privatnim domaćinstvima koja rešenje pronalaze u zameni gasa drugim gorivom, najčešće drvetom i ugljem, koji su u ovom momentu nešto jeftiniji.

Izvor: Dnevnik "Akter"
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 4353
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

cene grejanja

gradska toplana

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.