Komentara: 4
Pregleda: 1277

Večeras otvaranje izložbe o Savi Mrkalju, reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezik

03.12.2018. u 13:03h
Izvor: RTV
U prostorijama Otvorenog univerziteta u Subotici danas u 17 časova biće otvorena izložba o Savi Mrkalju (Sjeničak na Kordunu 1873 – Beč 1833.) reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezika.
Večeras otvaranje izložbe o Savi Mrkalju, reformatoru srpske ćirilice i srpskog jezik

Kako je najavljeno o značaju Mrkaljevog filološkog rada i Mrkaljevom životu govoriće Dr Vlado Đukanović, dr Milanka Stankić, Milorad Đošić, Mile Bosnić, Sofija Gerdijan i Stevan Bardak. Tom prilikom biće recitovane i Mrkaljeve pesme.

Izložba je organizovana u okviru obeležavanja godine Save Mrkalja i dva jubileja 235 godina od njegovog rođenja i 185 godina smrti, a povodom Evropske godine kulturne baštine. Izložba sadrži 30 panoa poređanim azbučnim redom i prati Mrkaljev život i rad i uticaj na razvoj srpskog jezika, književnosti i umetnosti od njegovih savremenika do današnjeg dana. Nastala je u saradnji sa Istorijskim arhivom iz Pančeva i Udruženjem Krajišnika. Autor izložbe je prof. Milica Grbić.

U Subotici ovo podsećanje na jednog od najprosvećenijih Srba svoga doba realizuju Zavičajno udruženje "Dalmacija" iz Subotice, Udruženje Krajišnika iz Pančeva i Srbsko udruženje "Ćirilica" iz Beograda.

Cilj izložbe je, kako ističu organizatori, da se ovom nepravedno potisnutom velikanu srpskoga jezika odužimo i pokrenemo odgovorne na razmišljanje zašto se njegovo ime zapostavlja u obrazovnom sistemu.

Izložbe je do sada "obišla" sve veće gradove u Srbiji, bila je u Trebinju, Podgorici i Nikšiću, a prilike da je vide imali su i pripadnici srpske zajednice u Čikagu i Torontu. U njegovom rodnom mestu Sjeničaku nedavno je na mesnoj crkvi otkrivena spomen-ploča.

Izložba će u Subotici biti otvorena do 9. decembra 2018. godine.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 1277
Povezane teme

otvaranje izložbe

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.