• Pregleda: 1752

Važnost zaštite životne sredine uči se od malih nogu

Strogo zaštićene vrste u našoj zemlji, poput orla belorepana, slepog kučeta, lastinog repa i jelenka, učenici osnovnoškolskog uzrasta bili su u prilici da vide na izložbi artefakata zaplenjenih životinja u Zoološkom vrtu na Paliću.
Važnost zaštite životne sredine uči se od malih nogu

Kako bi Dan zaštite divljih vrsta obeležili na adekvatan način, Zoološki vrt na Paliću je, u saradnji s Pokrajinskim zavodom za zaštitu životinja, odlučio da tokom cele nedelje organizuje interaktivna predavanja za učenike osnovnoškolskog uzrasta, propraćena zanimljivom izložbom artefakata zaplenjenih životinja. Prema rečima Kristijana Ovarija, biologa Zoo vrta, zaduženog za dobrobit životinja, cilj je bio da se deci približe životinje koje ne mogu često da vide u svom okruženju i prirodi, te da nauče zbog čega je važno čuvati životnu sredinu.

- Ideja je bila da iskoristimo preparate egzotičnih životinja, koje su poreklom iz zaplene ili naše zbirke, i da uz kratka, očigledna predavanja, tokom kojih mogu da se približe i iskuse nešto drugačije, prenesemo vrlo važnu poruku deci, kako bi shvatila važnost zaštite životne sredine, zabog čega trgovina životinjama ugrožava te životinje i koji su to faktori koji ugrožavaju životinje, ali i da im prikažemo šta Zoološki vrt i Pokrajinski zavod za zaštitu životne sredine rade kako bi spasili ove životinjske vrste - objasnio je Ovari.

Izložba je predstavila neke od zaštićenih vrsta u našoj zemlji, poput orla belorepana, različitih vrsta ptica i insekata, a kroz priču o njima, đaci su mogli da se upoznaju s njihovim načinom života i lancem ishrane u prirodi.

- Posmatranjem životinja može se doći do zaključka na koji način žive i kako se hrane. Zbog toga se među izloženim vrstama našlo i slepo kuče, koje je autentično za Suboticu i ovaj kraj, jer se upravo na ovoj teritoriji načešće nalazi - obrazlozila je Marina Janjoš, ekolog za zaštitu životnje sredine i stručni saradnik za edukaciju pri Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. - Deca su veoma zainteresovana i poprilično mnogo znaju, te se u gotovo svakoj grupi nađe po dvoje ili troje onih koji ponekad znaju i više od nas. Deca vole životinje, one su im najprijemčljivije i zbog toga im treba stalno pričati o njima.

S dolaskom proleća, Zoološki vrt na Paliću organizovaće i izložbu dečjih radova 23. marta, u Kongresnoj sali, s početkom u 11 časova, kada će svim učesnicima likovnog konkursa "Mladunče lava" biti uručene zahvalnice, a najboljima među njima i simbolične nagrade.

- Povodom rođenja lavice Kijare, otvorili smo likovni konkurs na koji je pristiglo oko 350 radova, tako da smo imali zaista težak posao da izaberemo po tri najbolja rada iz svake kategorije. Izložba će biti otvorenog tipa, te pozivamo sve učesnike konkursa da zajedno sa svojim roditeljima, bakama i dekama, dođu i pogledaju svoje i radove svojih drugara - pozvala je Vesna Davidović, portparol Zoološkog vrta na Paliću.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Trovach Odgovori
Iako radim u poljoapoteci, veliki sam pobornik nepesticidnih metoda suzbijanja stetocina. Prosle godine su mi musterije bili bracni par koji se bavi bioproizvodnjom (jos uvek dolaze kod nas) i trazili su resenje za stete od slepog kuceta (koje je zasticena vrsta). Slucajno sam upoznat sa problematikom i objasnio sam im da u obzir dolaze samo repelenti (sredstva koja ih odbijaju) i bili su zadovoljni objasnjenjem. Interesantno, retki su takvi jer bi vecina trovala.
Tako je Odgovori
Uvek mi se plače kad idem u naš Zoološki vrt !!!! :( :( :( :(
ANTI LEVIJATAN Odgovori
Možda bi bilo lepše da vlasnici pasa ne skrnavljuju sve javne površine i ulice. Pse treba sve u azile i preparirati ih za primer!
Roki89 Odgovori
Učite ih i da ne bacaju smeće po ulici, pošto je grad nikad prljaviji.
DUX
U gradu je katastrofa, ljudi nisu u stanju ispred svojih kuca da pokupe cekaju da odnese vetar ili da se razgradi tako da neka deca nemaju od koga da nauce jedino ovako u skoli da se prica i prica, mada i onda mislim da slaba vajda.
ČINJENICA Odgovori
Važnost zaštite životne sredine uči se od malih nogu, a postupa suprotno do sudnjeg dana. Jel' tako, tako je!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.