Komentara: 1
Pregleda: 1863
Foto

Važna uloga medija u smanjenu diskriminacije i govora mržnje

23.11.2018. u 13:27h
Izvor: Subotica.com
U cilju smanjena diskriminacije i govora mržnje, te stvaranja šire slike o izazovima s kojima se naša zemlja suočava u procesu evropskih integracija, Komitet pravnika za ljudska prava "Yucom" organizovao je danas obuku za novinare, predstavnike medija i civilnog društva. Obuka je realizovana u okviru projekta "Ljudska prava izvan poglavlja", uz podršku Ambasade Bugarske u Srbiji.
Važna uloga medija u smanjenu diskriminacije i govora mržnje

Projekat "Ljudska prava izvan poglavlja" ima za cilj da obezbedi zaštitu ljudskih prava pružanjem besplatne pravne pomoći građanima, uz akcenat na posebno ranjive grupe, kao što su nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom, LGBT populaciju i druge ranjive kategorije stanovništva u pograničnim područjima.

Naša ideja je bila da ovim projektom, sve obaveze koje je Srbija preuzela otvaranjem Poglavlja 23, a koje se odnose na pravosuđe i osnovna ljudska prava, predstavimo kao obaveze koje je Srbija preuzela u cilju poboljšanja položaja svojih građana, a ne samo kao jednu vrstu forme za učlanjenje u Evropsku uniju. Važan deo ovog projekta čini i način izveštavanja o svim ovim obavezama, kao i odgovornost medija u informisanju građana - rekla je Jelena Vasić, advokatica u Komitetu pravnika za ljudska prava "Yucom".

Važna uloga medija u smanjenu diskriminacije i govora mržnje

Ona je dodala da "Yucom" prepoznaje značaj saradnje sa medijima, koji imaju važnu ulogu u edukaciji građana i odgovornom izveštavanju, te da je današnja obuka bila namenjena, pre svega, lokalnim novinarima kako bi se dodatno senzibilisali za izveštavanje o diskriminaciji, govoru mržnje i zločinima iz mržnje, uz poseban fokus na manjine.

- Pored brojnih aktivnosti koje su predviđene projektom, poput pružanja besplatne pravne pomoći građanima koji pripadaju ranjivim grupama, pre svega nacionalnim manjinama koje su žrtve diskriminacije i govora mržnje, jedan deo projekta je posvećen i edukaciji i razgovorima sa medijima koji, pored informativne i edukativne uloge u društvu, imaju i veoma značajnu ulogu u smanjivanju pojave govora mržnje u medijima, a samim time i u celokupnom našem društvu - poručila je Vasić.

Važna uloga medija u smanjenu diskriminacije i govora mržnje

Osim u našem gradu, obuke za novinare, predstavnike medija i organizacija civilnog društva održane su u Vranju, Zaječaru i Beogradu.

Izvor: Subotica.com
Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija Tribina na temu izazova sa kojima se suočava Srbija u procesu evropskih integracija
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 1863
Povezane teme

nacionalne manjine

osobe sa invaliditetom

ljudska prava

lgbt

obuka

diskriminacija

govor mržnje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.