Komentara: 0
Pregleda: 2237

Vakcine protiv gripa stigle u subotički Dom zdravlja

16.10.2018. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
U susret sezoni gripa, vakcine protiv ove zarazne bolesti stigle su u subotički Dom zdravlja, koje će se tokom ove nedelje raspodeliti po svim gradskim i vangradskim ambulantama, dok se od ponedeljka očekuje početak vakcinisanja zainteresovanih sugrađana.
Vakcine protiv gripa stigle u subotički Dom zdravlja

Ukupno 5.600 vakcina protiv gripa stiglo je u tri Doma zdravlja Severnobačkog okruga, od čega je subotičkom Domu zdravlja pripalo 3.900 vakcina protiv ove zarazne bolesti. Prema rečima dr Mihaele Budimski, portparolke Doma zdravlja Subotica, dobijene vakcine će se tokom ove nedelje raspodeliti po svim gradskim i vangradskim ambulantama, a vakcinacija zainteresovanih sugrađana započeće u ponedeljak, 22. oktobra.

- Vakcine su namenjene svakoj osobi koja tokom predstojećeg zimskog perioda želi da se zaštiti od gripa, a pravo na besplatnu vakcinaciju imaju osobe starije od 65 godina, kao i pacijenti koji imaju hronične bolesti, poput astme, bronhitisa, dijabetesa i drugih hroničkih oboljenja. Za njih je dovoljno da sa zdravstvenom knjižicom dođu kog lekara i izraze želju da žele da se vakcinišu - kaže dr Budimski.

Vakcine protiv gripa stigle u subotički Dom zdravlja

Epidemilog Zavoda za javno zdravlje Subotica, dr Nebojša Bohucki, podseća da je reč o Vaxigrip vakcini koja štiti od tri grupe virusa, i to virusa A H1N1, virusa A H3N2 i virusa B. Kako je naglasio, ova vakcina isključivo štiti od navedene tri grupe virusa, ali ne i od svih ostalih, te da osobe koje su se vakcinisale mogu da obole od gripa koji je izazvan nekim drugim virusom.

- Kada se primi vakcina, potrebno je da prođe oko dve do tri nedelje pre nego što ispolji svoju korisnost, odnosno stvori antitela koja će tokom zimskog perioda štititi osobu od gripa. Ipak, bitno je naglasiti i da nivo zaštite sa godinama opada, te se kod najstarije populacije može pojaviti influencija iako su se vakcinisali, ali sa blažom kliničkom slikom. Ono što je provereno i dokazano, jeste da vakcina smanjuje komplikacije kod gripe - ističe dr Bohucki. 

Prethodne godine, subotički Dom zdravlja imao je na raspolaganju 4.500 vakcina, od čega je prva polovina utrošena u prvih mesec dana, dok je ostatak iskorišćen do kraja godine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2237
Povezane teme

dom zdravlja subotica

vakcina protiv gripa

vakcinacija

mihaela budimski

dr nebojša bohucki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.