Komentara: 37
Pregleda: 14060

Uznemiravanje građana za vreme izborne tišine

22.06.2020. u 11:47h
Izvor: Subotica.com
Tokom jučerašnjeg izbornog dana, dok je trajala izborna tišina, brojni građani su uznemiravani telefonom sa različitih, nepoznatih brojeva, putem kojih je više stranaka tražilo mišljenje o podršci, neretko ih oslovljavajući imenom. Građani su dobijali i SMS poruke, neke od njih uvredljivog sadržaja.
Uznemiravanje građana za vreme izborne tišine

U moru poziva koji su građani tokom dana dobijali na mobilne i fiksne brojeve, gde je osim "anketiranja" bilo poziva i na glasanje, krajem dana izdvojio se cirkularni SMS koji je sadržao uvredljivu poruku.

OTKUD VAM MOJ BROJ?! - Sugrađanin koji nam se javio objasnio nam je da je u kontaktu sa "ženskim glasom iz izbornog štaba" pitao otkud im njegov (fiksni) broj, na šta je dobio odgovor - iz imenika, da bi sugrađanin odgovorio da njegov broj nije u imeniku, baš iz tog razloga (anonimnog pozivanja / telemarketinga). Usledilo je "hvala i doviđenja" pozivača.

Kako saznajemo brojni Subotičani su kasnije poslepodne dobili SMS poruku u kojoj se sa plaćenog servisa poručuje: "Subotičani vreme ističe, morate glasati, prema podacima koje imamo postoji mogućnost da Mađari preuzmu vlast. Glasajte sada! - navodi se u poruci koja je stigla sa navodnog SMSexpress-a.

Građani koji su dobili ovu poruku i njihovi ukućani negodovali su zbog toga na društvenim mrežama. Jedan od naših sugrađana koji je dobio ovu poruku je poznati režiser Andraš Urban, koji je kratko, ogorčeno, prokomentarisao - "Kako vas nije sramota!"

Uznemiravanje građana za vreme izborne tišine

Veliki broj Subotičana je osudio takve neprimerene poruke, pozivajući nadležne da reaguju i pronađu nalagodavce za, kako su mnogi ocenili, "opasnu i neprimerenu poruku" prema sugrađanima mađarske nacionalnosti.

Uznemiravanje građana za vreme izborne tišine

S obzirom na to da je tada bila izborna tišina, a kao javno glasilo i elektronski medij obavezni smo na poštovanje iste, nismo juče mogli da se bavimo ovim problemom, naročito jer je bilo teško saznati više informacija i drugih relevantnih detalja.

Poslali smo nadležnima molbu za informaciju da li je do sada podneta prijava po ovom pitanju, odnosno da li slučaj može biti analiziran i procesuiran po službenoj dužnosti. Na pitanje Policijskoj upravi Subotica da li postoji prijava po ovom pitanju, dobili smo odgovor da za sada nema.

Kada dobijemo odgovor drugih, obavestićemo javnost.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 14060
Povezane teme

uznemiravanje javnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.