Komentara: 65
Pregleda: 13338
Foto

Usvojena Odluka o ukidanju 215 radnih mesta u javnom sektoru, kao i izveštaj o realizaciji budžeta

16.11.2017. u 09:51h > 15:36
Izvor: Subotica.com
Usvojena Odluka o ukidanju 215 radnih mesta u javnom sektoru, kao i izveštaj o realizaciji budžeta

Odbornici Skupštine grada na današnjoj, 12. sednici usvojili su predlog Odluke o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu lokalne samouprave po kojoj će biti ugašeno 215 radnih mesta, kao što smo i najavili krajem prošle sedmice.

Zamerke opozicije bile su da racionalizacija nije sprovedena adekvatno i da je ona tu samo „matematički“, ali ne i suštinski. Primedbe su se odnosile na ustanove kulture, koje nisu izuzete iz ovih restriktivnih mera.

- Nastavlja se urušavanje kulture i kulturnih ustanova koje će imati dalkosežne posledice – smatra Đorđija Aksentijević, odbornica Pokreta za građansku Suboticu.

Usvojena Odluka o ukidanju 215 radnih mesta u javnom sektoru, kao i izveštaj o realizaciji budžeta

Njen stranački kolega Jene Maglai pak smatra da je proces, drugi krug racionalizacije, urađen „traljavo“ iako je za to biloo dovoljno vremena.

- Smanjenje broja zaposlenih je jedno obično zamajavanje građana Subotice, nema ni strateškog, ni vizionarskog rešavanja problema, biće otpušteni ljudi koji su nezaštićeni, a i dalje će se zapošljavati partijski kadrovi – ističe Maglai.

Sa druge strane, gradonačelnik Bogdan Laban smatra da je racionalizacija urađena po propisima i da će najveći teret podneti Gradska uprava, gde će biti ugašeno 50 radnih mesta.

Usvojena Odluka o ukidanju 215 radnih mesta u javnom sektoru, kao i izveštaj o realizaciji budžeta

- Komisija je u razgovoru sa direktorima preduzeća i ustanova uradila posao, dogovoreno je da radna mesta koja nisu popunjena budu ugašena, a da ostalo bude rešeno stimulativnim otpremninama i  da ispoštujemo sve ljude koji su veliki deo svog radnog veka proveli u javnim preduzećima – objasnio je gradonačelnik. - Što se mesnih zajednica tiče, pojedini skretari u gradskim mesnim zajendicama obavljaće posao za tri i više mesnih zajendica. Realno, sekretari su imali posao sat vremena dnevno i to smo morali rešiti jer su nam bitniji vozači, čistači i ostali neposredni izvršioci posla.

Žustra rasprava oko devetomesečnog ostvarenja i rebalansa budžeta

- Ostvarenje budžeta je 53 odsto, a to znači da je jasan pad prihoda lokalne samouprave i da povećanje prihoda imamo jedino  od poreza na zarade, prenos apsolutnih prava, nasleđe i poklon a tamo gde bi grad trebao da gazduje svojim imovinom i stvara svoje prihode svuda su veliki padovi – naglašava Maglai. - Tu mislim na naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i prihoda na osnovu prodaje građevinskog zemljišta. Sa druge strane, realizacija investicija je u katastrovalnom stanju i oni projekti koji su trebali da se urade preneti su na narednu godinu ili nisu ni pipnuti. Primera radi, više od 300 miliona dinara stiglo je za izgradnju Narodnog pozorišta, ali ni dinar od toga nije uzet.

Odgovarajući na optužbe svog prethodnika, gradonačelnik Laban podsetio je na prethodne godine kada je ostvarenje budžeta bilo katastrofalno.

- Zadovoljni smo ostvarenjem budžeta, u odnosu na prethodnu godinu bolji je za nekoliko procenata i očekujemo da realizacija bude bolja za osam do deset odsto. Priliv je konstantan, a realizacija investicija je u toku, deo će biti ove, a deo početkom sledeće godine i sve će biti završeno – naglasio je gradonačelnik.

Izvor: Subotica.com
12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice 12. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 65
Pregleda: 13338

Povezane vesti

Povezane teme

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

sednica gradskog parlamenta

rebalans budžeta

sednica lokalnog parlamenta

velika većnica

gradski budžet

racionalizacija radnih mesta

sednica skupštine grada

zapošljavavanje u javnim preduzećima

zapošljavanje u javnom sektoru

otpuštanja u javnom sektoru

budžet 2017.

racionalizacija u javnom sektoru

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.