• Pregleda: 5267

Usvojen godišnji Program izdavanja državnog zemljišta

Na današnjoj, osmoj vanrednoj sednici Skupštine grada usvojen je Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotica. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u javnom vlasništvu je 18.319 hektara poljoprivrednog zemljišta, a Programom izdavanja predviđeno je da se poljoprivrednicima ponudi 14.695 hektara, jer prema novom zakonu trećina površina treba da bude data investitorima.
Usvojen godišnji Program izdavanja državnog zemljišta

Po rečima Grgura Stipića, šef odseka za poljoprivredno zemljište, podaci koji su dobijeni iz katastra se razlikuju od prethodnih godina kada je na evidenciji bilo oko 16 hiljada državnih oranica. Drugim rečima, „pojavilo“ se čak dve hiljade novih hektara.

- Radna grupa je pregledala svaku parcelu i dala jasno obrazloženje da li spada u poljoprivredno zemljište ili ne – objasnio je Stipić. - Prema sadašnjem zakonu, najveći deo zemljišta će se izdati na osnovu prava prečega stočarima. Iako je zakonom predviđen jedan hektar po jednom uslovnom grlu, mi smo morali da to smanjimo, jer je utvrđeno da 192 ratara imaju 19 hiljada grla.

Zahvaljujući zakupu zemljišta, u budžet grada će se sliti oko 127 miliona dinara.

Poljoprivrednici su još pre nekoliko meseci negodovali zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a ovim programom ništa neće ići na licitaciju.

- Znamo da je program u skladu sa Zakonom, a posledice njegove primene tek ćemo videti. Prosečnom cenom zakupa od 203 evra po hektaru grad će izgubiti 20 odsto prihoda – naglasio je Danijel Kovačić, odbornik DS-a.

Predsednik Radne grupe za poljoprivredno zemljište Dragutin Soković naveo je sve postupke koji su učinjeni da bi se konačno uveo red u ovu, za grad veoma značajnu oblast.

Skupštinsko zasedanje, zakazano pet dana pred izbore, mnogima je poslužilo za politički marketing.

Odbornik Almaši Silard je skupštinsku govornicu zloupotrebio i govorio o izgradnji i rušenju Narodnog pozorišta i ponovo pokrenuo pitanje 400.000 ukradenih cigli. Po završetku izlaganja, ispred predsednika Skupštine prosuo je dve kutije papirića, koje simbolišu ukradene cigle. - Čak i onu koju sam doneo u Skupštinu su ukrali – rekao je Almaši.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
MM Odgovori
Silard za preCedinka !!!
mance Odgovori
Ovaj Kovacic je nervozan kao da mu nedostaje malo jace od 3500 ha zemlje! :-D gde su pare, zuti?
Dosta je bilo Odgovori
Prođe mandat i ovima ali će izgleda neki i dalje da toče benzin na račun građana Subotice.
Kakva država takvi i sudovi.
dileja Odgovori
Dokle će nas ove vlade obmanjivati da SUDSTVO MOŽE DA RADI KAKO MU SE PROHTE i da je vlada "NEMOĆNA" da nešto promeni.
Pitam se zašto služi Ministarstvo pravde i Visoki savet sudstva ???
Ili se sudstvo vešto PRILAGOĐAVA svakoj Vlasti pa je dobro i jednima i drugima.
O pljačkaškim privatizacijama ni ova odlazeća Vlast nije ništa uradila, a ti RADNIČKA KLASO koja si najviše nastradala i dalje budi OVCA ZA ŠIŠANJE.
vesko Odgovori
A posle izbora ce neko i da odgocara npr ...znate koji tajkun iz g.kuce koji i radi ove stvari samo polako
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.