Komentara: 5
Pregleda: 5532

Usvojen godišnji Program izdavanja državnog zemljišta

19.04.2016. u 10:51h > 12.04.2016. u 12:48h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj, osmoj vanrednoj sednici Skupštine grada usvojen je Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Subotica. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u javnom vlasništvu je 18.319 hektara poljoprivrednog zemljišta, a Programom izdavanja predviđeno je da se poljoprivrednicima ponudi 14.695 hektara, jer prema novom zakonu trećina površina treba da bude data investitorima.
Usvojen godišnji Program izdavanja državnog zemljišta

Po rečima Grgura Stipića, šef odseka za poljoprivredno zemljište, podaci koji su dobijeni iz katastra se razlikuju od prethodnih godina kada je na evidenciji bilo oko 16 hiljada državnih oranica. Drugim rečima, „pojavilo“ se čak dve hiljade novih hektara.

- Radna grupa je pregledala svaku parcelu i dala jasno obrazloženje da li spada u poljoprivredno zemljište ili ne – objasnio je Stipić. - Prema sadašnjem zakonu, najveći deo zemljišta će se izdati na osnovu prava prečega stočarima. Iako je zakonom predviđen jedan hektar po jednom uslovnom grlu, mi smo morali da to smanjimo, jer je utvrđeno da 192 ratara imaju 19 hiljada grla.

Zahvaljujući zakupu zemljišta, u budžet grada će se sliti oko 127 miliona dinara.

Poljoprivrednici su još pre nekoliko meseci negodovali zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, a ovim programom ništa neće ići na licitaciju.

- Znamo da je program u skladu sa Zakonom, a posledice njegove primene tek ćemo videti. Prosečnom cenom zakupa od 203 evra po hektaru grad će izgubiti 20 odsto prihoda – naglasio je Danijel Kovačić, odbornik DS-a.

Predsednik Radne grupe za poljoprivredno zemljište Dragutin Soković naveo je sve postupke koji su učinjeni da bi se konačno uveo red u ovu, za grad veoma značajnu oblast.

Skupštinsko zasedanje, zakazano pet dana pred izbore, mnogima je poslužilo za politički marketing.

Odbornik Almaši Silard je skupštinsku govornicu zloupotrebio i govorio o izgradnji i rušenju Narodnog pozorišta i ponovo pokrenuo pitanje 400.000 ukradenih cigli. Po završetku izlaganja, ispred predsednika Skupštine prosuo je dve kutije papirića, koje simbolišu ukradene cigle. - Čak i onu koju sam doneo u Skupštinu su ukrali – rekao je Almaši.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 dana
Komentara: 5
Pregleda: 5532
Povezane teme

poljoprivrednici

sednica skupštine grada

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.