Komentara: 9
Pregleda: 5004

Usvojen drugi paket mera za pomoć privredi - dvomesečna isplata 60% minimalca, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose

30.07.2020. u 17:33h
Izvor: Subotica.com
Vlada Srbije usvojila je zaključak u vezi sa direktnim davanjima i fiskalnim pogodnostima privrednim subjektima u privatnom sektoru, koji se odnosi na drugi paket pomoći za privredu, sa ciljem ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19.
Usvojen drugi paket mera za pomoć privredi - dvomesečna isplata 60% minimalca, odlaganje plaćanja poreza na zarade i doprinose

Ovaj paket podrazumeva isplatu dva puta po 60% od minimalne zarade, kao i odlaganje poreza i doprinosa na zarade za jedan mesec, a vredan je 66 milijardi dinara.

Kako je obrazloženo, mere će početi odmah da se sprovode, tako da će prvih 155 evra biti uplaćeno na poseban kovid račun poslodavaca do 10. avgusta, dok će druga isplata biti u septembru. Reč je o oko nešto više od milion zaposlenih u 235 hiljada privrednih subjekata.

- Svi  kojima su isplaćena direktna davanja u julu, a spadaju u grupu mikro, malih i srednjih privrednih subjekata, biće automatski prijavljeni za isplatu direktnih davanja. Mikro, mali i srednji privredni subjekti koji su osnovani počev od 16. marta zaključno sa 20. julom, treba da se prijave za korišćenje mera, s obzirom na to da nisu imali pravo na prvi paket pomoći - navodi se u saopštenju Vlade Srbije uz napomenu da će ovoj grupi direktna davanja biti isplaćena u septembru i to u visini od 120% minimalne zarade po zaposlenom.

ISPLATA DIREKTNO NA RAČUN POSLODAVCA - Isplata će se izvršiti na već otvoreni kovid račun i direktna davanja se mogu koristiti isključivo za isplate zarada i naknade zarada zaposlenima. Za novoosnovane privredne subjekte koji žele da koriste mere pomoći biće otvoreni takođe posebni namenski računi.

Kada je reč o uslovima za korišćenje mera, poslodavci imaju obavezu da ne smanjuju broj zaposlenih za više od 10% u periodu od tri meseca od isplate poslednjeg direktnog davanja, dakle najkasnije do kraja godine.

- Ukoliko privredni subjekti ne žele da koriste ova sredstva, odnosno nisu u mogućnosti da ispune obaveze koje proizilaze po osnovu ovih davanja,  ne moraju ih trošiti i ona će na kraju ovog ciklusa mera biti sa namenskog računa vraćena u budžet države - objašnjavaju iz Vlade Srbije.

Privredni subjekti su u obavezi da primljena sredstva iskoriste najkasnije do 31. oktobra,  a nakon isteka roka namenski računi biće ugašeni, a neutrošena sredstva vraćena u budžet.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 meseci i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 5004
Povezane teme
vlada srbije
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.