Komentara: 0
Pregleda: 2174

Usvajanje statuta Vojvodine u Skupštini Srbije

20.01.2009. u 21:15h
<p>Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Balint Pastor ocenio je danas da je očigledno da neko koči usvajanje statuta Vojvodine u Skup&scaron;tini Srbije i da je to neprihvatljivo.</p>
Usvajanje statuta Vojvodine u Skupštini Srbije

"Skupština Vojvodine je 14. oktobra 2008. godine ogromnom većinom glasova usvojila predlog statuta. Nije mi jasno kako je moguće da se za samo nekoliko meseci neke stranke predomisle oko tako bitne teme", rekao je Pastor agenciji Beta.

Pastor je rekao da je uz statut potrebno usvojiti i zakon o nadležnostima Vojvodine, odnosno takozvani Omnibus dva zakon. Prema njegovim saznanjima, usaglađeno je oko 95 posto teksta tog zakona.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi postojala politička volja unutar vladajuće koalicije taj zakon bi mogao uskoro da prođe Vladu i da već krajem januara bude u skupštinskoj proceduri zajedno sa statutom.

"Jasno je da je usvajanje statuta prvi korak ka decentralizaciji Srbije, bez koje Srbija nema šta da traži u EU. Sve je to povezano. Demokratska stranka (DS) ima najveću odgovornost pošto je stožer koalicije i na republičkom i na pokrajinskom nivou", ocenio je Pastor.

On je naveo da je očigledno da DS ima više krila i da beogradsko krilo te stranke smatra da bi DS izgubio glasove južno od Save i Dunava ukoliko se suviše brzo usvoji statut Vojvodine.

"Mislim da to nije dobro, pošto potvrđivanje statuta Vojvodine nije samo u interesu pokrajine, već i cele Srbije", rekao je Pastor i podsetio da je DS građanima obećao evropsku budućnost.

Pastor smatra da bi zato bilo dobro da Vojvodina krajem ovog ili početkom narednog meseca dobije statut kako je obećao i predsednik Srbije Boris Tadić.

 

Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2174
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.