• Pregleda: 7004

Ustavni sud delimično poništio Odluku o sahranjivanju i grobljima

Ustavni sud Srbije proglasio nezakonitim nekoliko stavova Odluke o sahranjivanju i grobljima iz 2016. godine, kojom je uređena ova delatnost.
Ustavni sud delimično poništio Odluku o sahranjivanju i grobljima

Nezakonitim je proglašen stav po kome se pod „drugim radnjima“ uz pojam sahranjivanja podrazumevaju „radnje vezane za prenos posmrtnih ostataka unutar groblja, njihovo čuvanje u rashladnom uređaju, kao i priprema prostorije za izlaganje gde se porodica oprašta od pokojnika, organizacija pogrebne svečanosti, kao i organizacija povorke i ceremonijala kod mesta sahranjivanja“. Ustavni sud smatra i da su mimo zakona doneti članovi o vršiocima komunalne delatnosti, kojima poslove uređivanja i održavanja grobalja grad može poveriti crkvi odnosno verskoj zajednici na osnovu podnetih zahteva, ali ne i stav po kojem je lokalno javno preduzeće zaduženo za održavanje grobalja i sahranjivanje, dok privatni pogrebnici mogu da se bave samo zbrinjavanjem i prevozom pokojnika.

Privatni pogrebnici su još pre tri godine, kada je doneta odluka, poručivali da ona nije zakonita i da je njome javno preduzeće ima monopol u ovoj delatnosti.

- Sve sporne odredbe je Ustavni sud brisao, znači nije dao rok da to uradi Skupština grada, dakle one više ne postoje – kaže Jožef Miškolci, predsednik Udruženja privatnih pogrednika Vojvodine.

Ovo je, inače, drugi put da se Ustavni sud Srbije bavi načinom na koji se uređuje sahranjivanje u Subotici. U Gradskoj upravi kažu da je Odluka o sahranjivanju doneta kada je na snazi bio Zakon o komunalnoj delatnosti iz 2011. godine i objašnjavaju kako je došlo do njenog definisanja i usvajanja.

- Prestankom važenja ovih odredbi nema potrebe usaglašavanja Odluke sa Zakonom, jer je upravo sa prestankom važenja ovih odredbi Odluka usaglašena sa Zakonom.Znači, prestanak važenja navedenih odredaba Odluke ne čini Odluku neprimenljivom i neusaglašenom sa Zakonom te ostale odredbe Odluke o sahranjivanju i grobljima se i dalje primenjuju odnosno vršioci ovih komunalnih delatnosti mogu i dalje obavljati poslove u skladu sa važećim odredbama Odluke – kaže, između ostalog Radoslav Vukelić, sekretar sekretarijata za komunalne delatnosti.

Ipak nedorečeno je ostalo ko će i kako u buduće moći da obavlja ceremonijal sahrane. Iako je odredbe odluke smatrao nezakonitim, Ustavni sud nije propisao da sada sve radnje mogu da rade i privatni pogrebnici, tako se tu opet otvorio prostor za nesporazum.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Suboticanin Odgovori
Ko ce sad moci da sahranjuje?
jomi
Ceremonijal odsad može da radi bilo koja firma, a u državnim grobljima grobarske radove radi JKP Pogrebno (kao i uvek), a u crkvenim grobljima (izuzev Pravoslavnog groblja kod Dudove šume) grobarske radove radi Funero, a ceremonijal može svaka firma - i JKP. Sledeći spor će biti oko ekshumacije - jer lokalna vlast i ovde postupa po svojoj volji nezakonito...
dinGospo Odgovori
E sad lepo ajde malo od[tete ya privatne pogrebne firme koje su imale \estoke gubitke sa monopolisanjem tr\i[ta na teritoriji grada.
Sram Vas bilo!
jomi
Biće i toga uskoro, ali ceh ne plaćaju oni koji su bili odgovorni, već budžet, koju svi mi plaćamo.
dinGospo
@JOMI
Slažem se. Na žalost ne ide iz njihovih džepova. A trebalo bi.
Uvek u pravu Odgovori
Zabranjeno umiranje dok se ne dogovore.
kojot Odgovori
Topalovici ce dobiti dozvolu.
Ivona Odgovori
Izuzetno me raduje ova vest i nadam se da će se i ostale sporne stvari koje se tiču sahranjivanja ubrzo rešiti. Nažalost nedavno sam imala smrtni slučaj i zbog odluke Skupštine Grada da samo JKP Pogrebno može da organizuje ceremonije i vrši sahranjivanje, prvi i nadam se poslednji put, sam imala nesreću da uđem i koristim usluge pomenutog JKP-a ( do sada smo uvek koristili usluge jednog privatnog pogrebnog preduzeca i bili vise nego zadovoljni). Kao prvo vec sa vrata su videli da sam opremu kupila u privatnom pogrebnom preduzecu i bez zelje da to sakriju od mene, znaci poluglasno, je sefica rekla zaposlenom da mi kaze da nema mesta. Atmosfera u JKP-u je strasna, sefica se dere na zaposlene koji onda i medjusobno glasno komuniciraju ne postujuci bol i tugu ljudi koji im dolaze. Drugo JKP nema ljudskih kapaciteta da usluzi gradjane pa sam na sahranu cekala 5 dana i nazalost zbog protoka vremena nismo mogli da se oprostimo od oca kako smo planirali. Sramota za JKP i ljude koji ga vode.
Matori Odgovori
4 godine se ceka da se skupe i odluce i onda donesu nejasnu odluku . Retardi !
C
A na koji drugačiji način mogu da obezbede sebi platu za 8 godina?
C Odgovori
E još sada samo da dozvole da kada se kremiramo da ne moramo kupiti grob nego da možemo da stojimo na polici kod kuće ili da nas raspu iz aviona/sa broda.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.