Komentara: 11
Pregleda: 7941

Ustavni sud delimično poništio Odluku o sahranjivanju i grobljima

23.02.2020. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Ustavni sud Srbije proglasio nezakonitim nekoliko stavova Odluke o sahranjivanju i grobljima iz 2016. godine, kojom je uređena ova delatnost.
Ustavni sud delimično poništio Odluku o sahranjivanju i grobljima

Nezakonitim je proglašen stav po kome se pod „drugim radnjima“ uz pojam sahranjivanja podrazumevaju „radnje vezane za prenos posmrtnih ostataka unutar groblja, njihovo čuvanje u rashladnom uređaju, kao i priprema prostorije za izlaganje gde se porodica oprašta od pokojnika, organizacija pogrebne svečanosti, kao i organizacija povorke i ceremonijala kod mesta sahranjivanja“. Ustavni sud smatra i da su mimo zakona doneti članovi o vršiocima komunalne delatnosti, kojima poslove uređivanja i održavanja grobalja grad može poveriti crkvi odnosno verskoj zajednici na osnovu podnetih zahteva, ali ne i stav po kojem je lokalno javno preduzeće zaduženo za održavanje grobalja i sahranjivanje, dok privatni pogrebnici mogu da se bave samo zbrinjavanjem i prevozom pokojnika.

Privatni pogrebnici su još pre tri godine, kada je doneta odluka, poručivali da ona nije zakonita i da je njome javno preduzeće ima monopol u ovoj delatnosti.

- Sve sporne odredbe je Ustavni sud brisao, znači nije dao rok da to uradi Skupština grada, dakle one više ne postoje – kaže Jožef Miškolci, predsednik Udruženja privatnih pogrednika Vojvodine.

Ovo je, inače, drugi put da se Ustavni sud Srbije bavi načinom na koji se uređuje sahranjivanje u Subotici. U Gradskoj upravi kažu da je Odluka o sahranjivanju doneta kada je na snazi bio Zakon o komunalnoj delatnosti iz 2011. godine i objašnjavaju kako je došlo do njenog definisanja i usvajanja.

- Prestankom važenja ovih odredbi nema potrebe usaglašavanja Odluke sa Zakonom, jer je upravo sa prestankom važenja ovih odredbi Odluka usaglašena sa Zakonom.Znači, prestanak važenja navedenih odredaba Odluke ne čini Odluku neprimenljivom i neusaglašenom sa Zakonom te ostale odredbe Odluke o sahranjivanju i grobljima se i dalje primenjuju odnosno vršioci ovih komunalnih delatnosti mogu i dalje obavljati poslove u skladu sa važećim odredbama Odluke – kaže, između ostalog Radoslav Vukelić, sekretar sekretarijata za komunalne delatnosti.

Ipak nedorečeno je ostalo ko će i kako u buduće moći da obavlja ceremonijal sahrane. Iako je odredbe odluke smatrao nezakonitim, Ustavni sud nije propisao da sada sve radnje mogu da rade i privatni pogrebnici, tako se tu opet otvorio prostor za nesporazum.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 6 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 7941
Povezane teme
funero sahranjivanje groblja jožef miškolci radoslav vukelić
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.