Komentara: 14
Pregleda: 6652
Foto

Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

26.07.2018. u 17:35h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, u društvu kolega iz Evropske unije i Švajcarske, posetili su danas Prihvatni centar za migrante u Subotici.
Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 53 migranata, pretežno iz Avganistana i Iraka, među kojima su i supružnici Marua Hamza i Kasim Šakar sa jedanaestomesečnim sinom Džozefom, koji je rođen u Nišu. Kažu da je tokom godinu i po dana, koliko su dugo u Srbiji, bilo dobrih i loših trenutaka, ali da su zadovoljni Suboticom i načinom na koji su prihvaćeni u centru. 

- U Subotici smo već nekoliko nedelja, ovde nam je zaista dobro i ljudi iz Komesarijata su veoma dobri prema nama. Trenutno čekamo da pređemo granicu sa Mađarskom, nalazimo se na listi za prelazak, a voleli bismo da odemo u Švajcarsku - rekla je dvadesetosmogodišnja Marua iz Iraka.

Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

Ipak, izlazak iz zemlje se odvija usporeno, budući da je Mađarska od januara ove godine donela odluku prema kojoj se u tranzitnim zonama dozvoljava prelazak samo jednoj osobi dnevno, i to u toku radnih dana. Dok čekaju da pređu granicu, migrantima je u Prihvatnom centru obezbeđen smeštaj, ishrana, zdravstvena nega i edukativni program za decu.

- Pored soba u kojima su smešteni migranti, u Prihvatnom centru se nalazi i društvena soba, trpezarija, više sanitarnih objekata, ambulanta u kojoj se pružaju zdravstvene usluge, kao i dečiji kutak, u kojem psiholozi svakodnevno rade sa decom, igraju se i imaju brojne radionice. Takođe, tokom školske godine, nastavnici iz četiri osnovne škole u Subotici dolaze u Prihvatni centar i drže nastavu, tako da se trudimo da ovo prolongirano vreme koje ovde provode bude kvalitetno - objasnio je Siniša Marković, upravnik Prihvatnog centra u Subotici.

Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

Prema rečima Svetlane Palić, ispred Komesarijata za izbeglice i migracije, trenutno u Srbiji boravi 3.104 migranata, koji su raspoređeni u ukupno 18 Prihvatnih centara, od Preševa do Subotice, te još nekoliko stotina onih koji se nalaze van centara.

- Procena je da trenutno u Srbiji boravi oko 3.500 migranata, najviše iz Avganistana, Pakistana, Irana i Iraka, a najmanje iz Sirije, države iz koje smo 2015. godine imali najveći priliv izbeglica. Sada se situacija promenila, ali je naš zadatak ostao isti, a to je da pokušamo sve migrante koji se nalaze na našoj teritoriji da uvedemo u sistem. To je naša najvažnija obaveza, zbog čega ih stalno pozivamo da uđu u centre, pokazujemo kako je u njima, kako se prema njima ophodimo i molimo da sačekaju svoj red da uđu u Mađarsku i  ne prelaze granicu na ilegalne načine, jer to može da bude veoma opasno. Zahvaljujući našim kolegama iz Evropske unije i Švajcarske, sa kojima radimo na brojnim projektima, Srbija se sa migrantskom krizom nosi na najbolji mogući način, jer bez njihove, kao i pomoći drugih donora, Srbija samostalno ne bi uspela da se nosi sa migrantskom krizom ovako kako to danas uspeva - istakla je Palić.

Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

Od 2015. godine, kada je započela migrantska kriza, Evropska unija je donirala Srbiji više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i za zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, dok je još 2009. godine uspostavljeno partnerstvo sa Švajcarskom u oblasti upravljanja migracijama, koja tokom trajanja migrantske krize pruža kontinuiranu podršku našoj zemlji.

Izvor: Subotica.com
Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante Obilazak Prihvatnog centra za migrante
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 6652
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

komesarijat za izbeglice

prihvatni centar

prihvatilište za migrante

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.