• Pregleda: 5528

Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

Predstavnici Komesarijata za izbeglice i migracije, u društvu kolega iz Evropske unije i Švajcarske, posetili su danas Prihvatni centar za migrante u Subotici.
Usporen izlazak migranata iz naše zemlje

U Prihvatnom centru u Subotici trenutno boravi 53 migranata, pretežno iz Avganistana i Iraka, među kojima su i supružnici Marua Hamza i Kasim Šakar sa jedanaestomesečnim sinom Džozefom, koji je rođen u Nišu. Kažu da je tokom godinu i po dana, koliko su dugo u Srbiji, bilo dobrih i loših trenutaka, ali da su zadovoljni Suboticom i načinom na koji su prihvaćeni u centru. 

- U Subotici smo već nekoliko nedelja, ovde nam je zaista dobro i ljudi iz Komesarijata su veoma dobri prema nama. Trenutno čekamo da pređemo granicu sa Mađarskom, nalazimo se na listi za prelazak, a voleli bismo da odemo u Švajcarsku - rekla je dvadesetosmogodišnja Marua iz Iraka.

Ipak, izlazak iz zemlje se odvija usporeno, budući da je Mađarska od januara ove godine donela odluku prema kojoj se u tranzitnim zonama dozvoljava prelazak samo jednoj osobi dnevno, i to u toku radnih dana. Dok čekaju da pređu granicu, migrantima je u Prihvatnom centru obezbeđen smeštaj, ishrana, zdravstvena nega i edukativni program za decu.

- Pored soba u kojima su smešteni migranti, u Prihvatnom centru se nalazi i društvena soba, trpezarija, više sanitarnih objekata, ambulanta u kojoj se pružaju zdravstvene usluge, kao i dečiji kutak, u kojem psiholozi svakodnevno rade sa decom, igraju se i imaju brojne radionice. Takođe, tokom školske godine, nastavnici iz četiri osnovne škole u Subotici dolaze u Prihvatni centar i drže nastavu, tako da se trudimo da ovo prolongirano vreme koje ovde provode bude kvalitetno - objasnio je Siniša Marković, upravnik Prihvatnog centra u Subotici.

Prema rečima Svetlane Palić, ispred Komesarijata za izbeglice i migracije, trenutno u Srbiji boravi 3.104 migranata, koji su raspoređeni u ukupno 18 Prihvatnih centara, od Preševa do Subotice, te još nekoliko stotina onih koji se nalaze van centara.

- Procena je da trenutno u Srbiji boravi oko 3.500 migranata, najviše iz Avganistana, Pakistana, Irana i Iraka, a najmanje iz Sirije, države iz koje smo 2015. godine imali najveći priliv izbeglica. Sada se situacija promenila, ali je naš zadatak ostao isti, a to je da pokušamo sve migrante koji se nalaze na našoj teritoriji da uvedemo u sistem. To je naša najvažnija obaveza, zbog čega ih stalno pozivamo da uđu u centre, pokazujemo kako je u njima, kako se prema njima ophodimo i molimo da sačekaju svoj red da uđu u Mađarsku i  ne prelaze granicu na ilegalne načine, jer to može da bude veoma opasno. Zahvaljujući našim kolegama iz Evropske unije i Švajcarske, sa kojima radimo na brojnim projektima, Srbija se sa migrantskom krizom nosi na najbolji mogući način, jer bez njihove, kao i pomoći drugih donora, Srbija samostalno ne bi uspela da se nosi sa migrantskom krizom ovako kako to danas uspeva - istakla je Palić.

Od 2015. godine, kada je započela migrantska kriza, Evropska unija je donirala Srbiji više od 98 miliona evra za humanitarnu pomoć i za zaštitu migranata, a posebno zaštitu dece, dok je još 2009. godine uspostavljeno partnerstvo sa Švajcarskom u oblasti upravljanja migracijama, koja tokom trajanja migrantske krize pruža kontinuiranu podršku našoj zemlji.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

14
su Odgovori
Svako gleda da se dočepa Švajcarske ili neke razvijene zemlje da tamo počnu novi život. Ova naša kriza traje dugo i ko zna koliko ce jos.Nije lako ni nama a kako je tek njima koji su morali pobeci od ratnog vihora.
Pz Odgovori
Pa gde bi oni kad je mali pravi Nišlija!
Овца за шишање
Наравно, не могу да похвалим твоју "духовитост" јер је инспирисана расизмом, бар у наговештају! Прошетај се неким деловима Суботице (периферним) и видећеш да је доста таквих недужних слатких малишана (сразмерно броју становника скоро једнако као у Нишу, знам јер сам тамо рођен и подуже живео). За разлику од тебе, сматрам да је све то једно истинско богатство и Ниша и Суботице - различитост. А, затуцани нека и даље живе у свом свету провокација и мржње. Као реплику, немој само да ме тераш да се вратим у свој родни Ниш!
Migrante Odgovori
Naravno da ne zele ostati ovde...
Ko od rata bezi, taj ne bira! Jedva cekaju da stignu do Svajcarske kako bi se zaposlili, hocu reci kako bi dobili smestaj i socijalno.
Svetlana Odgovori
Neka idu u bogate muslimanske zemlje, Omar, Katar, UAE...
B
Siromasni arapi su tamo cetvrta klasa stanovnika ispod bogatih arapa, bogatih belaca i obicnih belaca koji rade za ove iznad. Jedini koji su "gori" od njih su pakistanci filipinci i indijci. Zive u robovskim naseljima cesto bez osnovnih uslova za zivot i sa oduzetim pasosima.
Realan, (Anti)sistem Odgovori
Malom Nišliji sledi državljanstvo a onda inkluzija roditelja jer je on nesposoban da se stara o sebi. I njegova braća, sestre, babe, dede i cela familija imaju pravo na inkluziju. Zato je izlazak usporen, da ih se što više rodi. Sem toga, svima bez ličnih dokumenata (koje im oduzimaju pre ulaska u "sigurne zone") automatski dobijaju državljanstvo. E, narode, naivan li si.
VišegradskaSubotica Odgovori
"Usporen izlazak migranata iz naše zemlje"

Je l' ovo dobra vest? Ne razumem...

Teraj to sve i pritom pokupi još odomaćenog taloga i crnog i belog.

Subotica Subotičanima.
Islamizacija Evrope u toku - George… Odgovori
Od čega beže ovi iz Avganistana?

Od bede da bi dobili sve džabe U Evropi i da islamjzuju tu istu Evropu.

George Soros i Open Society Foundation su najveći zlotvori što postoje i treba im suditi i u doživotni zatvor poslati!
Realan, (Anti)sistem
A ko da im sudi? Koji sud? Nacionalni sudovi? Evropski? Međunarodni? Pa sve je njihovo! Ono što nije ili postane ili nestane.
sale Odgovori
sreća naša da su mađari podigli ogradu pa dosta naših dobiju od šoroša platu,
pitbull Odgovori
Naravno da se ide u Svajcarsku, Svedsku, Nemacku-tamo daje socijala najvise prihoda! Covem sam sebi stvara zivot a ovi cekaju da im drugi srede dobrolet, kao krpelj!
andrea Odgovori
a gde su ovi momci od 15 do 35 godina ovde se samo pokazuju deca i žene. molim vas pokažite prave slike ili su se ovi sakrili za vreme slikanja.
Uvek u pravu Odgovori
Izlazak migranata je usporen ali će zato priliv biti ubrzan.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.