Komentara: 2
Pregleda: 3468

Uspeh subotičkih informatičara u Nemačkoj

23.02.2012. u 16:07h
Izvor: RTV
Uspeh subotičkih informatičara u Nemačkoj

Nova metoda učenja nemačkog jezika u okviru pilot projekta koji se od ove školske godine primenjuje u osnovnoj školi "10. oktobar" u Subotici, izazvala je veliku pažnju na najvećem svetskom sajmu obrazovanja "Didacta", koji je održan u Hanoveru .

Kako je danas novinarima kazala pomoćnica gradonačelnika Subotice Ljubica Kiselički, radi se zapravo o tome da đaci, uz pomoć animiranih likova dečjeg uzrasta, interaktivno uče komunikaciju na nemačkom jeziku.

"Na svaku promenu situacije na interaktivnoj tabli, koju proizvedu učenici ili njihovi učitelji, animirani likovi reaguju uz komentar na nemačkom jeziku", rekla je Kiselički, dodajući da se na taj način svaka situacija prati pravilnim i tečnim izgovorom koji učenik može da ponovi.

Pokretač ideje za uvođenje ovakvih pripremnih časova za nastavu na nemačkom jeziku likovnog, muzičkog i fizičkog vaspitanja je dr Boris Menrat, direktor nemačke organizacije ZfA (Organizacija za nastavu na nemačkom jeziku van Nemačke) za istočnu Evropu i Balkan.

Tu ideju je podržala profesorka nemačkog jezika na Ekonomskom fakultetu u Subotici mr Aleksandra Breu koja je sa kolegama informatičarima sa istog fakulteta najzaslužnija za izradu interaktivne table, koja se pokazala kao jedinstven projekat na sajmu u Nemačkoj, održanom sredinom februara.

"Poredeći ono što su stručnjaci sa našeg Ekonomskog fakulteta napravili za naše male prvake, iz čistog entuzijazma, bez ikakve materijalne nadoknade, sa svim onim što smo od didaktičkih materijala sreli na sajmu, bilo nam je jasno da smo više decenija ispred ostalih", istakla je Kiselički.

Nova "subotička" metoda učenja nemačkog jezika objavljena je i u jubilarnom izdanju najpoznatijeg časopisa za nemačke škole u inostranstvu "Begegnung", koji izlazi u 45.000 primeraka, a organizacija ZfA je ponudila novčanu pomoć za usavršavanje metode u iznosu od 200.000 evra.

Jedna od najpoznatijih svetskih firmi za izradu interaktivnih tabli, firma Hitači (Hitachi) takođe je izrazila zainteresovanost za učešće i materijalnu pomoć u daljem razvoju ovog programa.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 2
Pregleda: 3468
Povezane teme

Ljubica Kiselički

OŠ 10. oktobar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.