Komentara: 3
Pregleda: 8325

Usluge Privredne komore na klik

07.09.2016. u 13:52h
Izvor: Subotica.com
Ubrzanje procesa digitalizacije PKS i podrška kompanijama da savremenije i brže posluju jeste strateško opredeljenje Privredne komore Srbije, a set novih 18 elektronskih usluga, pojednostaviće i pojeftiniti poslovanje privrednicima, istakao je Marko Čadež, predsednik PKS.
Usluge Privredne komore na klik

Novi portal usluge.pks.rs omogućava da se zaposleni fokusiraju na unapređenje rezultata, kao i da uštede vreme i novac koji su bili potrebni u prethodnim procedurama nabavke dokumenata. Set elektronskih usluga obuhvata četiri grupe usluga – izdavanje sedam potvrda, uverenja i mišljenja za poslovanje u Srbiji, izdavanje sedam izvozno uvoznih uverenja i overu uvozno-izvoznih dokumenata, izdavanje sertifikata, kao što su Excellent SME, sertifikat o kontrolisanju usluga privatnog obezbeđenja i kompletna carinska tarifa u elektronskoj formi. Novi informacioni sistem PKS omogućuje poslovnoj zajednici direktan elektronski pristup podacima carinske tarife koja sadrži tarifnu iznaku, stopu carine, stopu poreza i druge.

Po uspostavljanju jedinstvenog komorskog sistema, od 1. januara 2017. godine, dokumenta, uverenja i potvrde, po osnovu javnih ovlašćenja, izdavaće i regionalne privredne komore, što će doprineti brzini postupka i smanjenju troškova za privrednike.

Privrednici od Leskovca do Subotice više neće morati da dolaze u Beograd po potvrde, nego će moći da ih dobiju elektronskim putem, iz svojih kancelarija, za kompjuterom, sa samo nekoliko klikova mišem. Pošto veliki broj privrednika putuje u Beograd po uverenja, nije teško izračunati o kojim uštedama je reč, ukazao je Čadež navodeći da PKS godišnje izda 200 hiljada raznih dokumenata, od kojih, oko 12 hiljada čine uverenja, potvrde i mišljenja.

Čadež je rekao da PKS radi na velikom projektu digitalizacije komorskog  sistema i da nakon završetka prve faze digitalizacije usluga krećemo u drugu fazu podizanja setova usluga na elektronski nivo. Dugoročno, plan je da potpuno digitalizovana PKS pruži podršku kompanijama da i same digitalizuju poslovanje, jer je to način da idu u korak sa modernim tehnologijama i unaprede konkurentnost na tržištu.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da je raspisan tender za softver za elektronsku razmenu podataka šest državnih institucija, koji će omogućiti da se godišnje izbegne korišćenje čak pet miliona papira koji su gradjanima i privredi potrebni da obave poslove. Softver će podržati punu primenu Zakona o opštem upravnom postupku.

Prema rečima ministarke, povećava se broj firmi i građana koji koriste elektronske servise državnih institucija i da je samo u prvom kvartalu broj korisnika veći za 90.000. „Ministarstvo računa na saradnju sa Privrednom komorom  Srbije, kao jakog partnera i sagovornika u ime domaćih i stranih privrednika, u poslovima unapređenja E- poslovanja.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izrazio je podršku Privrednoj komori Srbije u nastojanju da modernizuje i unapredi kvalitet svojih usluga. Dobrobit ovog projekta koji je razvijen uz pomoć „Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje“, u okviru nemačko-srpske razvojne saradnje, osetiće pre svih privrednici, zbog ušteda vremena i novca, ali je čitav projekat atraktivan i stranim investitorima.

Miroljub Aleksić, predsednik Alko grupe, ocenio je da je projekat PKS revolucionaran korak u odnosu na ranije procedure i da je pružena šansa da se i male i srednje i velike kompanije ravnopravno takmiče u dobijanju poslova. Vladimir Radovanović, generalni direktor Energoprojekta i Predrag Ćulibrk, direktor Telekoma ocenili su da je novi sistem elektronskih usluga značajan benefit za čitavu poslovnu zajednicu. Projekat je na putu reformi Vlade Republike Srbije, jer omogućuje značajno unapređenje poslovnog ambijenta. „Poslovni ambijent nisu samo pruge i putevi, već građenjem savremene ICT infrastrukture, sa modernim servisima i portalima, pravimo ambijent koji će biti magnet za investitore a, samim tim, preduslov za udoban život građana“, istakao je Ćulibrk.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 4 godine i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 8325
Povezane teme
privredna komora regionalna privredna komora privredna komora srbije
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.