Komentara: 6
Pregleda: 3674
Foto

Uskršnja jaja i slike zasijali slamarskim sjajem

24.03.2021. u 11:44h > 15:06
Izvor: Subotica.com
Uskršnja jaja i slike u tehnici slame ponovo krase prostorije Gradskog udruženja penzionera. Povodom predstojećeg praznika, članovi Udruženja slamara "Lusa" izložili su svoje radove koji su nastali u proteklih godinu dana, kako bi održali tradiciju i sačuvali ovu jedinstvenu tehniku ukrašavanja od zaborava.
Uskršnja jaja i slike zasijali slamarskim sjajem

Nema šta vredne ruke slamarki ne mogu da ukrase. Od kokošijih, pačijih, guščijih i nojevih jaja, napravile su prava remek-dela u tehnici slame, što nije nimalo lako. Kako nam otkriva slamarka Jelena Bedalov, najvažnija je dobra priprema i strpljenje, ali i vreme koje je tokom prošle godine imala na pretek, te je sedenje kod kuće, kako i sama kaže, u doba korone, iskoristila vrlo produktivno.

- Slama je zahtevna, jer jednu staviš, druga pukne, treća je tamnija i prvo sve treba dobro uštimati, tako da sve slamčice budu jednake. Treba precizno raditi, obložiti ljusku jajeta slamom, ukrasiti je i dovesti do savršenstva tako da se ne razbije, jer onda ode ceo trud u propast. To je prilično dugotrajan posao, pa zato i nema mnogo jaja. Nisam brojala koliko sam sati utrošila, ali mi je bilo potrebno godinu dana za sve što sam napravila - objašnjava Bedalov.

Uskršnja jaja i slike zasijali slamarskim sjajemUz jaja i jedne papuče, koje po tradiciji devojke obuvaju na Uskrs, izložbu krase i slike vojvođanskih salaša, ali i najznačajnijih subotičkih zdanja, poput Gradske kuće, Sinagoge i palićkog Vodotornja, takođe izrađenih u tehnici slame.

- Svako je radio kod kuće, tema je bila vojvođanski pejzaži i mislim da su nam slike lepo uspele. Sa slamom uvek treba biti pažljiv, jer jedno vreme samo čistimo slamu, posle je peglamo, pa sortiramo i tek onda pletemo. Na kraju, kad sve delove imate spremne, onda pravite sliku - kaže slamarka Eva Aroksalaš.

Uskršnja jaja i slike zasijali slamarskim sjajemSvi izloženi radovi nastali su na 25. sazivu kolonije "Lusa", a kako kaže slamarka Ana Jaramazović, to je mali jubilej koji se odvijao u specifičnim uslovima, ali uvek sa istom željom i porukom.

- Uvek se trudimo da održimo tradiciju slikanja u tehnici slame. To je tipično za Suboticu i ovaj kraj. To je jedinstvena tehnika koju želimo da održimo u životu i dobro bi bilo kada bi se mladi ljudi prihvatili ovog posla zajedno sa nama, da se to prenese mladima i da se nastavi sa radom - poručila je Ana Jaramazović.

Izvor: Subotica.com
Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova Uskršnja izložba pletenih radova
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 6
Pregleda: 3674
Povezane teme

uskršnja jaja

gradsko udruženje penzionera

uskršnja izložba

izložba uskršnjih jaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.