Komentara: 0
Pregleda: 2474

Uskoro rasplet oko parkinga na Trgu Jakaba i Komora

16.11.2012. u 22:48h
Izvor: Subotičke novine
Uskoro rasplet oko parkinga na Trgu Jakaba i Komora

 Čeka se odluka Zavoda za urbanizam

Prema poslednjim saznanjima stanara bloka zgrada na Trgu Jakaba i Komora koji peticijom traže da lokalna samouprava ukine plaćanje parkinga u dvorištu sa jednim ulazom, o čemu smo pisali u prošlom broju Subotičkih novina, u vezi tog slučaja čeka se odluka Zavoda za urbanizam na osnovu koje će lokalna samouprava utvrditi da li je JKP „Parking" na legalan ili nelegalan način naplaćivao parking prostor koji se nalazi u dvorišnom delu na ovoj lokaciji.

Ovu informaciju saznala je u sredu Leonora Sijđarto koja živi u zgradi na Trgu Jakaba i Komora, od osobe iz lokalne samouprave, kojoj ovom prilikom ne želi da spominje ime jer nije nadležna za ovaj problem, ali je izašla u susret i nakon nekoliko telefonskih poziva je saznala šta se dešava sa ovim slučajem.

- Pitam se zbog čega se odluka Zavoda za urbanizam čeka? Jer ako je to javna površina, što mi stanari ne sporimo, po Zakonu o planiranju izgradnje tri metra od stambenog objekta je zgradino, a po Zakonu o svojini i svojinskim odnosima  po članu 19 stavu 1 vlasnici imaju pravo svojine ili korišćenja na posebne delove zgrade,  između ostalog tu se misli na zajedničke prostorije, garažna mesta, garažni prostor i parking prostore. Znači naknadna odluka Zavoda za urbanizam, koja se čeka, će potvrditi protivpravno i protivustavno uvođenje naplate parkinga u našem dvorištu od JKP „Parking”. Ovo deluje da Javna preduzeća rade protivzaklonito pa ukoliko uspeju u tome dobro, a ako se neko pobuni od građana onda će lokalna samouprava da kroji zakone da bi to opravdali  —ističe Leonora Sijđarto.

Uskoro rasplet oko parkinga na Trgu Jakaba i Komora

Takođe ona ističe da joj je nedavno stigao i odgovor od Milorada Slijepčevića, direktora JKP „Parking” u kojem „obaveštava stanare da uvođenje u sistem naplate parking prostora, koji se nalazi u dvorišnom delu na lokaciji Trga Jakaba i Komora je izvršeno u skladu sa važećim Rešenjem o javnim parkiralištima („S. LIST grada Subotice br. 56/2011, br. 44/2012.)”.  Ona tvrdi da je  sa tim pismom izrečena još jedna neistina od strane JKP „Parkinga”, uz izjavu direktora Slijepčevića da je parking zona postavljena postavljena na zahtev stanara, jer je ono bilo pretrpano vozilima prodavaca i kupaca sa obližnje zelene pijace, te za stanare nije bilo mesta.

- Sa svim tim direktor Slijepčević je izneo neistine i doveo građane u zabludu. Ako se uzme po našem zakonu to je krivično delo koje za sobom nosi zakonske sankcije. Službeno je odgovorio stanarima i opet izneo neistine i po meni je to produženo krivično delo po Krivičnom zakonu. Da li on nas građane smatra građanima drugog reda, potpuno nepismene, pa nam je naveo odluku u Službenom listu, računajući da mi ne znamo da čitamo i da je protumačimo?

Ukoliko u Gradskoj skupštini bude urađena izmena Službenog lista koji je donet 27. avgusta 2012. godine to će potvrditi da lokalna samouprava postaje direktan saučesnik u protivpravnom i protivustavnom delovanju JKP „Parking” i to je dokaz da su stanari bili u pravu i da je zakon prekršen, kaže Leonora.

- Nemam inforamciju kada će biti doneta odluka, ali bih istakla da sam u sredu predala još jedno pismo za gradonačelnika Modesta Dulića, u kojem su ga potpisnici peticije obavestili detaljno o ovom slučaju. Ukoliko u narednih mesec dana ne dobijemo odgovor ni od njega onda ćemo pokrenuti postupak protiv lokalne samouprava zbog zataškavanja dokumentacije i ukoliko stanu na stranu JKP „Parking", ali i protiv JKP „Parking”. Smatramo da imamo dosta elemenata za pokretanje postupaka - kaže Leonora.

Rupa u nadležnosti stanara

Stanari ovog dela Trga Jakaba i Komora su pre nekoliko godina, kada se u dvorištu između zgrada pojavila ogromna rupa u betonu, od Direkcije za izgradnju grada tražili da sanira ovaj problem. Međutim, stigao je odgovor da je dvorište u nadležnosti Skupština stanara tih zgrada, te da im Direkcija ne može izaći u susret.

Ipak, sada se primenjuju potpuno drugačiji standardi i stanarima se ovoga puta  osporavaju nadležnosti nad dvorištem.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 2474

Povezane vesti

Povezane teme

jkp parking subotica

zona za parkiranje

parking zone subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.