Komentara: 22
Pregleda: 9472

Uskoro potapajući stubovi na početku pešačke zone

05.06.2018. u 12:15h
Izvor: Subotica.com
Nakon zamene dotrajale vertikalne signalizacije, kojom se označava početak pešačke zone u centru grada, iz JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje poručuju da će se u narednom periodu postaviti i potapajući stubovi, kako bi se dodatno kontrolisalo i ograničilo kretanje motornih vozila.
Uskoro potapajući stubovi na početku pešačke zone

Potapajući stubovi, izrađeni od jakih čeličnih cevi različitih dimenzija, namenjeni su za nadzor i kontrolu kretanja motornih vozila u urbanim sredinama, a prema rečima Ognjena Golubovića, inženjera na održavanju puteva JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, uskoro će biti postavljeni na početku pešačke zone u centru grada.

- Trenutno je u toku priprema javne nabavke, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja, nakon čega će Gradska uprava raspisati konkurs. Predviđeno je da se potapajući stubovi postave na pet lokacija u centru grada, tačnije na ulazima u pešačku zonu kod Jadrana, Gradske biblioteke, Gradske kuće, na Malom korzou i kod Vuka Karadžića - kaže Golubović, dodajući da će za ove potrebe biti izdvojeno oko dva miliona dinara.

Prema njegovim rečima, potapajući stubovi imaće senzore, tako da će veoma lako moći da prepoznaju vozila interventnih službi, kao što su hitna pomoć, vatrogasci i policija, kojima će se, u slučaju potrebe, obezbediti nesmetani prolaz. S druge strane, vozila koja dostavljaju robu i usluge moraće da zatraže dozvolu i dobiju potvrdu za ulazak u pešačku zonu, a nakon unošenja u bazu podatka, propuštaće se na osnovu učitavanja tablica.

Uskoro potapajući stubovi na početku pešačke zone

- Cilj je da se drastično smanji broj motornih vozila u pešačkoj zoni, da se izvrši veća kontrola, kao i da vozila ulaze samo u određeno vreme i prema određenim propisima - dodaje Golubović.

Pešačka zona se definiše kao zona u naselju koja je namenjena isključivo ili prvenstveno pešacima, odnosno u kojoj je saobraćaj motornim vozilima zabranjen ili značajno ograničen. Zbog toga je prošle godine Skupština Grada Subotice donela Odluku, prema kojoj se u pešačkoj zoni zabranjuje saobraćaj svim vozilima, uključujući motociklima i biciklima. Takođe, dodatno je ograničen ulaz vozilima sa posebnom dozvolom tokom prepodneva, u periodu od 7 do 9 časova, i tokom popodneva, od 17 do 18 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 9472

Povezana vest

Povezane teme

pešačka zona

jp za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje subotica

ognjen golubović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.