Komentara: 1
Pregleda: 2909

Uskoro počinje obuka za gerontodomaćice

06.10.2015. u 14:53h
Tromesečna obuka za pomoć starim licima u kućnim uslovima (gerontodomaćica) na srpskom i mađarskom jeziku izvodiće se od sredine oktobra do kraja decembra. Program obuke obuhvata tri modula oblasti sa 250 časova teoretske i praktične nastave. Mesto realizacije obuke je Medicinska škola, Opšta bolnica i Dom zdravlja.
Uskoro počinje obuka za gerontodomaćice

U okviru programa "Obuka za gerontodomaćice" upisuje se ukupno 20 polaznika. Nivo prethodnog obrazovanja potencijalnih polaznika, podrazumeva minimum završeno osnovno obrazovanje.

Gerontodomaćice su osobe koje su obukom stekle veštine pružanja podrške starijim ljudima da nastave samostalan život, bez obzira na teret godina i hroničnih bolesti koje ih pritiskaju.

Podrška se sastoji u: nabavci, pomoć pri održavanju lične higijene, održavanju higijene stambenog prostora, održavanju higijene odevnih predmeta, nameštanju posteljine, pomoć u organizaciji prostora, pripremi lakih obroka, brizi o cveću i mnogo toga još na zahtev korisnika

Osobine polaznika koje su neophodne za rad sa ljudima u oblasti Zdravstvo i socijalna zaštita, su osim fizičke zrelosti, empatičnost, komunikativnost, visok stepen samokontrole i umešnost ophođenja sa ljudima.

Polaznici bi po završetku obuke trebalo da steknu sledeće kompetencije:

  • Održavanje higijene korisnika u kućnim uslovima i u socijalnim ustanovama
  • Hranjenje bolesnika prirodnim putem
  • Izvođenje dezinfekcije
  • Mere lične zaštite na radu
  • Ukazivanje prve pomoći do dolaska stručne pomoći

Na osnovu stečenih kompetencija, polaznici dobijaju uverenje o savladanosti programa i mogu se zaposliti ili samozaposliti kao gerontodomaćice, u prvom redu u sektoru nege starih osoba.

Zbog velikog interesovanja prijava na konkurs će trajati do 12. oktobra, a za sve dodatne informacije javite se na telefon 024/530-808 koordinatoru programa, Milanović Predragu.

Program po kome će se realizovati obuka se izvodi uz saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine- nacionalne zajednice, odnosno Škola je dobila rešenje o obavljanju proširene delatnosti za delatnost Ostalo obrazovanje/šifra delatnosti 85.59/,, te se dalje mogu ostvarivati prava, koja po zakonu i pripadaju.

Postavljeno pre 8 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2909
Povezane teme

medicinska srednja škola

opšta bolnica

dom zdravlja subotica

obuka za negovatelja

gerontodomaćice

briga o starima

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.