• Pregleda: 1997

Uskoro novi krediti Fonda za razvoj poljoprivrede

Subotički poljoprivrednici uskoro mogu očekivati raspisivanje novog kreditnog konkursa gradskog Fonda za razvoj poljoprivrede vrednog 14 miliona dinara. Konkurs će biti otvoren od 29. septembra do 13. oktobra, a sredstva po ovom konkursu će biti namenjena za kupovinu zemljišta i sadnog materijala. Ovo će biti 32. konkurs Gradskog fonda za razvoj poljoprivrede, koji je za deset godina postojanja kreditirao više od 430 poljoprivrednika sa više od 2,7 miliona evra.
Uskoro novi krediti Fonda za razvoj poljoprivrede

Prema rečima Ivana Budinčevića iz Fonda za razvoj poljoprivrede, poljoprivrednici će ove jeseni imati na raspolaganju 14 miliona dinara, s tim da će maksimalni pojedinačni iznos kredita biti ovoga puta povećan na milion i po dinara. On dodaje da su ostali uslovi ostali isti u odnosu na prethodne raspise – sredstva se odobravaju na četiri godine, s jednom godinom grejs perioda, kvartalnim otplaćivanjem rata i kamatnom stopom od dva odsto. Pored dosadašnjeg sredstva obezbeđenja – hipoteke prvog reda, u ovom konkursu za niže iznose može se kao obezbeđenje priložiti i menica.

Kao i prilikom prethodnih raspisa, zbog atraktivnih uslova pod kojima se ova sredstva odobravaju, i ovoga puta interesovanje poljoprivrednika je veliko. Neretko je zahtevano od lokalne samouprave da poveća budžet fonda, u koji je za deset godina uplatila preko milion evra.

Ovo je drugi ovogodišnji konkurs fonda, a ukupno 32 od kako fond funkcioniše. Fond za razvoj poljoprivrede Subotice osnovan je 2004. godine, a za deset godina postojanja putem 31 konkursa plasirao je preko 2,7 miliona evra za 437 korisnika.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

3
mz/x Odgovori
Kakav korist ima od ovoga jedan porezki obveznik koji se ne bavi poljoprivredom osim
da se i od njegovog dela novaca nekom poklanja kredit sa 2% kamate na godisnjem
nivou kad je inflacija 6 %. Uslovi i formiranje rang liste za dobijanje je posebna prica,
obicno se vec zna kod raspisivanja. Ako i podjemo sa pretpostavkom da ce svi korisnici
svoj kredit otplatiti do zacrtanog roka ,treba imati u vidu da Subotica ima armiju
nezaposlenih (sto staro sto mlado) i na ovaj nacin su apsolutno diskriminisani .
Zasto se i njima ne omoguci da dodju do ovako povoljnih kredita, osim sto im se nudi neki
mizerni iznos za samozaposljavanje . Najlakse je poklanjati tudji novac a
pritom praviti lepu sliku o sebi . Da ne bude da je ovo politicki obojeno ovo se
odnosi na sadasnju i na proslu vlast, a i na buducu.
mali Odgovori
za maximalan iznos od 1.5 miliona dinara moze se kupiti 1 hektar zemlje i platiti prenos vlasnistva ....ce fond ima 14 miliona dinara?,da li on opravdava svoje postojanje ? i koliko zaposlenih u njemu ima? sa kolikim platama?
pravdoljub Odgovori
Samo neka kupuju zemlju, neka sade, seju i neka rade. Nikada im nece biti dosta . Kako davaocima tako niti primaocima kredita.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.