Komentara: 10
Pregleda: 4191

Uskoro novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

25.12.2020. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Uskoro novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam

Budžet Pokrajinskog sekretarijata  za privredu i turizam u 2021. godini biće 620 miliona dinara,  od čega će čak 400 miliona dinara biti usmereno na direktnu pomoć privredni i turizmu i sektoru zapošljavanja.

Već krajem februara trebalo bi da budu raspisani konkursi za brojne programe i subvencije, kako bi pomoć što pre stigla do korisnika. Subotičani su i do sada aktivno učestvovali u konkursima ovog sekretarijata, putem čega se u protekle četiri godine u privredu našeg grada slilo više od 101 milion dinara. Primera radi, sredstvima ovog Sekretarijata u iznosu od 4.5 miliona dinara rekonstruisan je mol na Muškom štrandu na Paliću, sa 700 hiljada dinara podržano je socijalno preduzetništvo fabrike „Železničar“, a finansijsku podršku dobili su i mnogi drugi turistički i privredni subjekti u našem gradu.

Uskoro novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam- Subotica je bila veoma aktivna prilikom apliciranja na konkurse. Preduzeće „Park Palić“ dosta radi na promociji i unapređenju potencijala, Turistička organizacija Subotice takođe, zato, za razliku od mnogih drugih destinacija, nikome ne morate da objašnjavate gde je Palić. Verujem da će tako biti i narednom periodu, a promocija svih programa krenuće upravo iz Subotice – najavljuje Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Ove godine prvi put ćemo podržati osnivanje „Start up“-ova u najširem smislu reči, odnosno pomoći ćemo novoosnovane firme različitih delatnosti da počnu da rade i stanu na svoje noge. Takođe,  prvi put udružujemo sredstva sa Garancijskim fondom Vojvodine u cilju podizanja garancijskih potencijala samog Fonda, koji garantuje za privrednike koji uzimaju kredite i omogućava da ih dobiju po  što boljim uslovima. Sredstva smo udružili i sa Razvojnim fondom Vojvodine te će sekretarijat subvencionisati kamate za sve kredite,  da bi, ukoliko je moguće,  bili beskamatni, ali isto tako, deo kredita se uopšte ne bi vraćao. Ovo se odnosi isključivo na kredite za potrebe turizma jer je ova delatnost ove godine bila jako pogođena. Ne želimo da dođemo u situaciju da nam, kada sve ovo prođe, treba dve godine da se vratimo na potencijal kakav smo imali 2018. godine, već da period slabije posećenosti iskoristimo za jačanje kapaciteta.

Uskoro novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizamZa pomoć privredi biće usmereno oko 200 miliona dinara bespovratnih sredstava kojima će se subvencionisati nabavka repromaterijala i kupovina mašina i opreme.

- Privreda je dosta otporna, videćemo kako će biti u narednom periodu, kada prestaje pomoć države i bude počela naplata poreza i doprinosa. Zbog toga želimo što više novca da usmerimo za repromaterijal, uz uslove da se tri meseca pre i posle dobijanja sredstava ne smanjuje broj zaposlenih. Od naredne godine mogućnost za apliciranje imaće i građevinska industrija, ali sa uslovom da materijal bude proizveden u Srbiji – dodaje Ivanišević. - Pomoć neće biti manja od milion dinara i, naglašavam, to nisu kreditna sredstva, već direktna pomoć.

Uskoro novi konkursi Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizamMerama podrške predviđeni su i stari zanati, žensko preduzetništvo, kao i kreativna industrija, odnosno IT. Takođe, ideja je da se sa 40 miliona dinara pomognu zapošljavanje, samozapošljavanje i javni radovi, a posebno će biti podržane teže zapošljive osobe, žrtve porodičnog nasilja, Romi i drugi.

Konkursi će biti raspisani na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi u Vojvodini, plus na romskom, a planira se i uvođenje kontakt centra koji će aplikantima tokom trajanja konkursa pomagati prilikom podnošenja prijave.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 10
Pregleda: 4191

Povezane vesti

Povezane teme

Nenad Ivanišević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.